latinica  ћирилица
17/07/2019 |  08:37 ⇒ 09:30 | Аутор: sputniknews.com

Бурна сједница америчког Конгреса, предсједница драматично напустила салу (ВИДЕО)

Представнички дом америчког Конгреса усвојио је резолуцију којом се осуђују, како се наводи, "расистички" коментари предсједника Доналда Трампа о чланицама Конгреса из мањинских заједница, а за резолуцију су гласале све демократе и четворо републиканаца.
Доналд Трамп (фото: AP Photo / Alex Brandon) -
Доналд Трамп (фото: AP Photo / Alex Brandon)

Резолуцијом, усвојеном са 240 према 187 гласова, снажно се осуђују Трампови "расистички коментари који су легитимизовали и повећали страх и мржњу према новим Американцима и људима других раса", преноси Танјуг.

​Само гласање је било на рубу инцидента, преноси РТ, јер је председавајућа Конгреса Ненси Пелоси у знак протеста у једном тренутку напустила седницу.

Сваки члан ове институције, био он демократа или републиканац, требало би да нам се придружи у осуди предсједникових расистичких твитова. Било шта мање од тога представљало би шокантно одбијање наших вриједности и срамотно одустајање од наше заклетве да штитимо амерички народ, рекла је Пелосијева.

Те оцјене одмах су испровоцирале републиканце међу конгресменима.

Републиканац Даг Колинс захтијевао је да се ове оцјене Пелосијеве избришу из записника због нарушавања правила Конгреса којима се забрањују лични напади на предсједника или друге законодавце. У овој иницијативи му се придружио и републиканац Емануел Кливер.

Док су чланови Конгреса расправљали о могућности брисања њених оцјена из записника, Ненси Пелоси је драматично напустила заседање.

Трамп је раније поручио да чланице Конгреса треба да напусте САД "ако нису задовољне" а један новинар га је питао куда би требало да оду.

- То је на њима. Гдје год желе - или могу да остану - одговорио је предсједник за вријеме састанка кабинета и додао да треба да воле, а не да мрзе земљу.

Трамп је, држећи парче папира, рекао да има "списак ствари које су рекле те чланице Представничког дома, које су тако лоше, тако страшне да не жели да их прочитам".

Неколико сати прије тога, Трамп је на Твитеру написао да "у њему нема ни трунке расизма".

Трамп је, почевши од недјеље, више пута нападао четири чланице Представничког дом Илхан Омар, Александрију Окасио-Кортез, Ајану Пресли и Рашиду Тлаиб, од којих ниједна није бијелкиња.

Републиканци, који су мањина у Представничком дому, су - међутим - осудили резолуцију.

- Све је то политика - истакао је републикански лидер у доњем дому Конгреса Кевин Мекарти, док је конгресмен Стив Скалис, други по рангу републиканац у Представничком дому заључио да је то "само још једна прилика да се нападне предсједник".