latinica  ћирилица
17/07/2019 |  08:41 | Аутор: dnevni avaz

Данас пресуда наркобосу Ел Чапу

Хоакину "Ел Чапо" Гузману, једном од најозлоглашенијих наркобосова, данас ће у Њујорку бити изречена пресуда. Медији преносе да га сигурно очекује доживотна затворска казна.

Рочиште је више мање формалност: Гузман, бивши вођа наркокартела Синалоа, у фебруар је проглашен кривим за кривична дјела почињена током раздобља од четврт вијека, укључујући шверц стотина тона кокаина, хероина, метамфетамина и марихуане у САД.

Кривична дјела

Оптужбе, које укључују и прање новца те криминална дјела повезана с оружјем, такве су тежине да подразумијевају казну доживотног затвора.

Прошле седмице тужиоци су од америчког савезног суца Брајан Коган затражили да Ел Чапу дода и симболичких додатних 30 година затвора због употребе ватреног оружја у свом пословању, описујући га као крвожедног и окрутног.

Такође, траже да преда 12,7 милијарди америчких долара што је, како тврде, врло скромна процјена прихода које је његов картел утржио од продаје наркотика у САД-у. За сада америчке власти нису успјеле вратити ни цента.

Ел Чапо се сматра најмоћнијим краљем наркотика од колумбијског наркобоса Пабла Ескобара, а картел Синалоу водио је заједно с Исмаелом Замбадом званим Ел Мајо од 1989. до 2014. године

Током тромјесечног суђења поротници су чули доказе о његовим злодјелима - свједоци су описивали како је Ел Чапо премлаћивао, убијао и живе закопавао оне који су му се нашли на путу, укључујући доушнике и припаднике супарничких банди.

Преживјела убиство

На данашњем изрицању пресуде барем ће се једна свједокиња, жена за коју тужиоци тврде да је преживјела наручено убиство, обратити присутнима у њујоршкој судници.

Поротници су на суђењу имали прилику чути и најситније детаље о вођењу операција картела, као и појединости из Гузмановог узбудљивог живота.

Каријеру је започео радећи на пољима марихуане у колумбијској држави Синалоа, али сада ће, како се чини, остатак живота провести у затвору познатом као "Alcatraz of the Rockies" - савезном затвору с најстрожим мјерама безбједности у Флоренсу (Колорадо).