latinica  ћирилица
17/07/2019 |  08:56 ⇒ 09:04 | Аутор: dnevni avaz

Седмочлана породица отровала се паприкама и лубеницом?

Седам особа јуче у поподневним сатима смјештено је на Клинику за инфективне болести Клиничког центра Универзитета у Сарајеву (КЦУС), а, како је речено из ове болнице, сумња се на тровање храном.
Клинички центар Универзитета у Сарајеву - Фото: nezavisne novine
Клинички центар Универзитета у СарајевуФото: nezavisne novine

Њихово здравствено стање је стабилно. Према информацијама до којих је дошао Аваз, сви пацијенти јавили су се са стомачним тегобама. Истог тог дана јели су кућну храну.

- Према свим симптомима, у питању је тровање храном, али још испитујемо. С обзиром на то да су пацијенти јели претходних дана и у граду, истрага ће ићи и шире. Ријеч је о тинејџерима, који су јели пуњене паприке и лубеницу - тврди извор из КЦУС.

Како је потврђено, Завод за јавно здравство КС с пријемом пацијената у КЦУС упознао је и Инспекторат санитарне, здравствене, фармацеутске и инспекције за храну.

Појачан надзор

- Обавијештени смо да је седам чланова једне породице затражило медицинску помоћ на Инфективној клиници КЦУС, ради симптома интоксикације храном. У овим тренуцима не можемо говорити о евентуалном узроку заразе - казали су из Кантоналне управе за инспекцијске послове.

Наводе да Инспекторат током љетних мјесеци проводи појачан санитарно-инспекцијски надзор у угоститељским објектима, сластичарницама и објектима брзе хране у КС, који прометују лако кварљивим намирницама.

Пуне руке посла

Љекарску помоћ потражио је и велики број дјеце, која су напунила ходнике ове болнице, а све због осипа по тијелу те и морбила, које још харају у Кантону Сарајево.

Од јануара до 12. јула забиљежене су 854 особе заражене морбилима.