latinica  ћирилица
17/07/2019 |  09:44 ⇒ 09:48 | Аутор: СРНА

Јовичић: Изградњом заобилазнице рјешавамо саобраћајни колапс

Начелник општине Брод Илија Јовичић рекао је да је у току реконструкција улице Бродског батаљона којом ће бити ријешен саобраћајни колапс који је постојао у овој локалној заједници и свакодневно правио проблеме становништву, јер се царински и гранични прелаз налази на "неподесном" мјесту.
Илија Јовичић - Фото: РТРС
Илија ЈовичићФото: РТРС

Јовичић је рекао да ће то бити улица девет метара широка са тротоарима и зеленом површином, чија изградња кошта око 1,5 милиона марака које финансира Влада Републике Српске, а општина је ријешила имовинско-правне односе и пројектну документацију.

- Ријеч је о капиталном објекату важном за Брод који смо покушавали да ријешимо у протеклом времену. Читав транзит преусмјерићемо улицом Бродски батаљон, то је саобраћајна заобилазница - истакао је Јовичић, говорећи о реализацији предизборних обећања датих прије три године.

Он је рекао да покушава ријешити проблем вишка 15 радника у администрацији, којих је тренутно 88.

Јовичић је истакао да је ова локална заједница суочена са проблемом враћања дуговања из ранијег периода и да су због тога тек ове године сторене могућности за инвестирање од скоро 500.000 КМ.

- У протеклих шест година уложено је више од 18 милиона марака или три милиона марака просјечно годишње, и скоро 10 милиона марака отплаћно је дуговања која су настала из ранијег периода - нагласио је Јовичић.

У вриједност 1,5 милиона КМ биће реконструисано око 15 километара цјевовода на подручју бродске општине, од чега се седам километара односи на замјену азбестно-бетонских цијеви, а радови на овом послу су у току.

Он је истакао да је буџет ове локалне заједнице у 2013. години износио 7,8 милиона и да је повећан на скоро 10 милиона у 2018. години.

Јовичић је додао да је до марта ове године исплаћено око 9,5 милиона марака дуга директно из буџета ове локалне заједнице, што сматра највећим кумулативним издатком у шестогодишњем мандату.

У овој години је завршен процес обједињавања два комунална предузећа "Водовод и канализације" и "Комуналац" у једно под именом "Комвод", ради рационалнијег пословања, веће искориштености расположиве механизације и радне снаге, те смањење броја запослних у администрацији и квалитетније услуге грађанима.

Јовичић је додао да је у Јавном спортско-културном центру, са обавезама од 1,2 милиона марака и 11 запослених, без руководства и одговорног лица, спроведен поступак стечаја који је финансиран из буџета локалне заједнице.

- Формирана је Туристичка организација којој је додијељено газдовање, управљање и одржавање спортских објеката, градског стадиона, Дома спортова, стадиона у Тулеку, рукометног игралишта, касније и игралишта и Дома културе у Лијешћу, којима успјешно послује - додаје Јовичић.

Рјешавање имовинско-правних односа омогућило је давање у закуп око 1.000 хектара земљишта пољопривредним произвођачима, што је значајно за развој пољопривреде и локалне заједнице у цјелини, додао је Јовичић.

Он је истакао инвестиције предузећа "СЦАИ адаптер" који је изградио двије нове производне хале, "Крампиц" ради у изнајмљеним просторијама и гради халу у кругу некадашње клаонице, "Елград" гради фабрику пелета у Брусници, а холандска фирма намјерава изградити фарму музних крава.