latinica  ћирилица
17/07/2019 |  09:53 | Аутор: СРНА

Дом здравља Братунац - примјер успјешне здравствене установе

Дом здравља Братунац послује позитивно и благовремено измирује доприносе, приспјеле рачуне, како и плате запосленима, за разлику од већег броја здравствених установа у Републици Српској које због дугова не могу редовно да измирују обавезе према добављачима и плате запосленима, изјавио је директор братуначког Дома здравља Александар Васић.
Дом здравља Братунац - Фото: РТРС
Дом здравља БратунацФото: РТРС

Васић је новинарима рекао да је објекат Дома здравља, површине 1.900 метара квадратних, изграђен прије двије године и опремљен савременоим медицинским апаратима и лабораторијким уређајима, те осталим средствима за рад у шта су Влада Српске и општина уложиле 2,2 милиона КМ.

- Тиме су створени одлични услови за рад медицинског особља и квалитетно пружање здравствених услуга пацијентима. Наш задатак је да унапређујемо систем рада и пружања здравствених услуга, што и чинимо - навео је Васић.

Он је истакао да очекују да ускоро добију намјенско возило за превоз пацијената на хемодијализу у Зворник, те да раде на набавци коморе за развијање рендгенских снимака.

Са циљем унапређења и проширења обима здравствених услуга, те олакшавања лијечења и смањења трошкова пацијената од априла специјалистичке услуге у овој установи пружају кардиолог, неуролог и дјечији пулмолог.

Васић посебно указује на савремену лабораторијску опрему која омогућава 50 различитих тестова и анализа међу којима су анализа густине крви, алерго-тест, биохемијска анализа крвне слике и још неке, што у великој мјери олакшава дијагностику, унапређује лијечење уз смањење трошкова и уштеду времена пацијентима.

У братуначком Дому здравља услуге пружа седам тимова породичне медицине, а регистровано је 15.000 осигураника.

Према Васићевој оцјени колектив је подмлађен и са најмањим бројем немедицинских радника међу домовима здравља у Републици Српској.

- Укопно имамо 58 запослених и довољан број љекара од којих су неки на специјализацији за одређене области - навео је Васић.

Као највећи проблем у раду и благовременом пружању здравствених услуга Васић наводи дотрајали возни парк, односно стара, неадекватна и непоуздана санитетска возила што понекад лимитира пружање здравствене помоћи на терену у случају такве потребе.