latinica  ћирилица
17/07/2019 |  10:19 | Аутор: СРНА

Лавров не очекује побољшање односа са Вашингтоном

Побољшање односа између Русије и САД тешко је могуће у блиској будућности, али је Москва спремна за заједнички рад на томе, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу листу "Аргументи и факти".
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов) -
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов)

- Рјешавање серије проблема који су се нагомилали у билатералним односима, не као резултат наших потеза, неће бити лано. Успостављање билатералних веза је узајаман процес. Наша земља је спремна за тај посао и то смо рекли много пута - рекао је Лавров.

Он је додао да Русија и САД сносе посебну одговорност као највеће нуклеарне силе и стални чланови Савјета безбједности УН.

- Наша сарадња је кључни елемент за осигуравање стабилности и предвидљивости у међународним пословима. Ипак, не зависи све од нас. Кажу да је за танго потребно двоје - рекао је руски дипломата, пренио је ТАСС.

Он је указао и на компликовану унутрашњу политичку ситуацију у САД као на други фактор.

Лавров је рекао да предсједник САД Доналд Трамп говори о намјери да има добре односе са Русијом, али да не дијеле сви у Вашингтону његов став.

- То се показује кроз непријатељске мјере попут изражавања различитих неоснованих оптужби против нас, увођење финансијских и економских санкција, пљенидбу дипломатске имовине, отмице наших грађана у трећим државама, поткопавање спољнополитичких интереса Русије, покушаје мијешања у наше унутрашње послове - изјавио је Лавров.

Он је рекао да предсједници двије земље дијеле схватање о неопходности превазилажења садашњег застоја.