latinica  ћирилица
17/07/2019 |  11:11 ⇒ 11:34 | Аутор: СРНА

Деђански: Прегласавање Додика спречава остваривање и заједничких и српских интереса

Прегласавање српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика у одлучивању о Пељешком мосту је конкретан примјер који иде у прилог тврдњама да је Жељко Комшић представник не хрватског, него бошњачког народа и да прегласавање служи да би спријечило оно што је подједнако добро за интересе свих народа, а прије свега српског, рекао је Срни предсједник београдског Центра за развој међународне сарадње Стевица Деђански.
Стевица Деђански (Фото:srbijadanas.com) -
Стевица Деђански (Фото:srbijadanas.com)

Деђански је оцијенио да је то директна посљедица тога да у Предсједништву БиХ постоји представник бошњачког народа и још један представник, исто бошњачког народа, који је изабран испред хрватске заједнице.

- Он не представља вољу и не штити интересе Хрвата, него ради као посредни или непосредни извршилац интереса муслимана. Оно што смо ми говорили изгледало је као националистичка реторика, али ево сад овај конкретан примјер се види - рекао је Деђански коментаришући јучерашње гласање Комшића и Шефика Џаферовића за покретање спора са Хрватском због изградње Пељешког моста, чему се успротивио Милорад Додик.

Он је оцијенио да то што је "једини у одбрану изградње моста" стао српски члна Предсједништва Милорад Додик, позивајући се на витални ентитетски интерес, свједочи да је он свјестан важности добрих односа са Хрватском.

Деђански истиче да то показује да Додик схвата ситуацију и да је потребно имати добре односе са Хрватском, прије свега зато што се на тај начин ојачава и позиција српског народа и у Републици Српској и у Крајинама и у Србији.

- С друге стране имамо опструкцију тога, тако да то прегласавање јесте измишљено и направљено баш због тога да би могло у сваком моменту да спријечи све што је добро по интересе свих народа, а поготово интересе српског народа", закључио је Деђански.

Чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшиш прегласали су јуче на сједници Предсједништва српског члана Милорада Додика усвојивши са два гласа "за" и једним против закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац, након чега је Додик најавио покретање механизма заштите виталног ентитетског интереса.

У Бањалуци ће сутра бити одржана посебна сједница Народна скупштине Републике Српске на којој ће се посланици изјаснити о потврђивању изјаве Додика да је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац.