latinica  ћирилица
17/07/2019 |  11:24 ⇒ 11:26 | Аутор: СРНА

Г7: Дискусија о опорезивању технолошких гиганата

Министри финансија из Г7, коју чине велике економске силе, почињу данас у Француској разговоре о опорезивању технолоких гиганата и плану "Фејсбука" да направи дигиталну валуту либра.
Париз - Фото: flickr.com
ПаризФото: flickr.com

Француски министар економије Бруно Ле Мер је домаћин колегама из Британије, Канаде, Њемачке, Јапана, Италије и САД у Шантилију, недалеко од Париза.

Званична тема састанка гласи "Учинити капитализам поштенијим", али је познато да ће спор у вези са порезом за технолошке фирме доминирати разговорима, пренијела је агенција ДПА.

Француски посланици усвојили су прошле седмице порез од три одсто за највеће технолошке фирме, а Ле Мер је рекао да је то потребно јер истраживања у ЕУ показују да те компаније плаћају знатно мањи порез него традиционална предузећа.

Вашингтон је запријетио Француској покретањем истраге и могућим контрамјерама, тврдећи да је мета пореза област у којој су америчке фирме свјетски лидери.

Француски званичници рекли су да се надају да ове седмице може бити остварен напредак у вези са усаглашавањем минималне стопе корпоративног пореза.

Очекује се да ће министри лакше заузети заједнички став према најављеној "Фејсбуковој" дигиталној валути.

Амерички министар финансија Стивен Мнучин рекао је да дигиталне валуте могу да представљају ризик по националну безбједност, а министри из Француске и Њемачке сматрају да издавањем валута треба да се баве владе.