latinica  ћирилица
17/07/2019 |  11:35 ⇒ 12:51 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Комисија Парламента - грубо мијешање у рад правосуђа

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је данас да би формирање истражне комисије Парламентарне скупштине БиХ која би испитала рад правосуђа у БиХ било неприхватљиво, недопустиво, неспроводиво и грубо мијешање у рад правосуђа.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

- Морају постојати границе. Какво је партнерство када разговарате о правосуђу, а нико вас не позове. Ми морамо указати на девијације које повређују правосудни систем. Морамо послати поруку свима како да се поставимо у оваквој ситуацији - рекао је Тегелтија на сједници ВСТС-а у Сарајеву.

Наводећи да чланови ВСТС-а нису обавијештени о закључцима који су донесени на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, него да су о њима сазнали из медија, Тегелтија је поручио да ти закључци и тражење оставки уопште не обавезују чланове ВСТС-а.

- Увјерен сам да ови закључци превазилазе надлежност парламента, посебно истражна комисија као грубо мијешање у рад правосуђа. Хоће ли нас довести у ситуацију да нас министри испитују, да идемо на нека саслушања. Нису примили к знању Извјештај о раду ВСТС-а, а нико није био тамо од нас да га представи - истакао је Тегелтија.

Он сматра да се ВСТС мора огласити поводом ових закључака Представничког дома.

- Ово је мијешање законодавне у судску власт. Често сте могли чути од посланика у парламенту да се измијени концепт избора, да парламент бира чланове ВСТВ-а. Мислим да је то погрешна концепција. Али, као Савјет треба да реагујемо -  истакао је Тегелтија.

Потпредсједник ВСТС-а Ружица Јукић навела је да је судској власти уставно загарантована независност, самосталност и да се друге двије гране власти не смију мијешати.

Према њеним ријечима, свачији рад подлијеже разматрању и критици, али "кршити грубо права, нападати правосуђе на такав начин, то је несхватљиво".

- Лидер смо у региону по оваквом раду извршне и законодавне власти. Да ли ми као судска власт можемо доносити закључке којима бисмо натјерали законодавну власт да усваја законе. Не можемо. Иако нам се многи закони не допадају. То говори јасно о кредибилитету људи који су изабрани, који могу истовремено бити и министри и посланици - рекла је Јукићева.

Судија и члан ВСТС-а Горан Незировић подржао је Тегелтију, али је рекао да не мисли да Савјет треба да реагује путем било каквог саопштења, те да ВСТС-у не треба конфронтација с извршном и законодавном влашћу.

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ на сједници 26. јуна није примио к знању извјештај ВСТС-а за прошлу годину, а међу усвојеним закључцима су да ВСТС у комплетном саставу поднесе оставку, те да у парламентарну процедуру, по хитној процедури, буду достављене измјене и допуне Закона о ВСТС, као и да буде формирана истражна комисија која би испитала рад правосуђа у БиХ.