latinica  ћирилица
17/07/2019 |  11:47 | Аутор: СРНА

Кожул: Одлука о Пељешком мосту дио бошњачке политичке агенде

Посланик ХДЗ БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Предраг Кожул сматра да је одлука Предсједништва БиХ да се заустави изградња моста на Пељешцу дио бошњачке политичке агенде којој су циљ и посљедица лоши политички односи са сусједима, те истиче да је добро што је српски члан Предсједништва Милорад Додик то препознао.
Предраг Кожул (Фото:dnevnik.ba) -
Предраг Кожул (Фото:dnevnik.ba)

- Индикативно је да се таква непотребна и штетна одлука доноси у тајмингу политичке кризе и немогућности доношења кључних одлука за БиХ, али и озбиљних заједничких саобраћајних пројеката са Хрватском - рекао је Кожул за Срну, прецизирајући да мисли на мостове на Сави код Свилаја и Градишке.

Он је подсјетио да су политички представници Хрвата у БиХ у више наврата истицали да је у вези са изградњом Пељешког моста постигнут квалитетан стручни договор Хрватске и БиХ, те да је ријеч о пројекту од користи за обје земље.

Према његовим ријечима, јучерашња одлука Предсједништва БиХ банална је и непотребна, те неће посебно узнемирити никога изван Сарајева.

- Одлука је донијета у маниру беспослених људи који се, ако неће или не могу да раде свој посао, а то је да формирају власт у БиХ, баве туђим пословима – Пељешким мостом - рекао је Кожул.

Наводећи да је добро да је барем један члан Предсједништва БиХ то препознао, Кожул је оцијенио као озбиљно што се на овако баналном питању користи принцип прегласавања.

- Остаје нам чекати даља прегласавања из којих ништа добро неће изићи - закључио је Кожул.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик прегласан је јуче приликом усвајања закључка о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац. За закључак су гласали Комшић и Џаферовић, а Додик је био против.

Додик је најавио покретање питања виталног ентитетског интереса у складу са роковима прописаним Уставом и Пословником о раду Предсједништва БиХ, а коначну одлуку о томе донијеће сутра Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници.