latinica  ћирилица
17/07/2019 |  11:51 ⇒ 12:51 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Сарајево жели да потпуно подреди и Хрвате и Србе

Циљ сарајевске политичке елите јесте да потпуно подреди и Хрвате и Србе сарајевској политици, односно да БиХ стално води путем конфронтације и са Србијом и са Хрватском, рекао је Срни политички аналитичар Драгомир Анђелковић, поводом прегласавања предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика у тој институцији.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Анђелковић истиче да сваки покушај прегласавања и мајоризације води ка урушавању БиХ, која може да опстане једино ако се уважавају права свих народа и конститутивних елемената, али да је евидентно да сарајевска политичка елита то не разумије и не одустаје од својих хегемонистичких намјера.

Он напомиње да је у таквим околностима Додик одговорно поступио када се у Предсједништву БиХ успротивио покретању спора са Хрватском због изградње Пељешког моста и позвао се на заштиту виталног националног интереса.

- Додик увиђа да је таква политика опасна за БиХ, односно све народе БиХ, а српски народ прије свега и врло је одговорно што је поступио тако да спријечи угрожавање хрватског интереса у околностима кад Хрвати то не могу, немају снаге, јер штитећи и права Хрвата, Република Српска и српски народ штити и своја права. Ако би Хрвати били на овај или онај начин угрожени, сутра ће то бити и Срби - сматра Анђелковић.

Он указује да је циљ "сарајевског хегемонизма" да подреди све друге народе БиХ, па чак и да Бошњаке искористи за своје интересе, а не да ради у интересу Бошњака - односно бошњачка елита не ради чак ни у њиховом интересу.

- Што се тиче даљих корака, мислим да ће Република Српска наћи начина да блокира ту одлуку, има механизме, али сама чињеница да се долази до употребе тих механизама говори колико је сарајевска политичка елита недалековида и недобронамерна јер долива непотребно уље на ватру унутар БиХ и гура БиХ у конфронтацију са свим сусједима - закључује Анђелковић.

Чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић прегласали су јуче на сједници Предсједништва српског члана Милорада Додика усвојивши са два гласа "за" и једним против закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац, након чега је Додик најавио покретање механизма заштите виталног ентитетског интереса.

Народна скупштине Републике Српске сутра ће се на посебној сједници изјаснити о потврђивању изјаве Додика да је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац.