latinica  ћирилица
17/07/2019 |  12:00 | Аутор: СРНА

Фонд ПИО: Карцином - водећи узрок инвалидности

Карцином је водећи узрочник настанка инвалидности, и са душевним и кардиоваскуларним обољењима збирно чини чак око 70 одсто узрока настанка трајне инвалидности, односно губитка радне способности, саопштено је из Фонда за пензијско-инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

- Ово је веома изражена неповољност, а у стручним круговима образлаже се начином живота у савременом добу - стресом, нездравом исхраном, загађењем хране, воде, ваздуха. Посебно је директна веза доминације карцинома и душевних болести са радним догађајима и бомбадровањем осиромашеним уранијумом на простору Републике Српске и БиХ од 1992. до 1995 -  наводи се у саопштењу.

Из Фонда ПИО додају да је у првих шест мјесеци извршено 2.199 оцјена радне способности, што је за 87 оцјена мање у односу на исти период прошле године.

Од овог броја, 1.471 оцјена радне способности односи се на домаће осигурање, у Републици Српској, а 728 оцјена на осигурање са елементима иностраности.

Губитак радне способности као посљедица болести у домаћем осигурању је утврђен у 493 или 33,51 одсто случајева, а код иностраног у 323 или 44,36 одсто случајева.

У осталим модалитетима оцјене, осим губитка радне способности, органи вјештачења су утврдили да лијечење није завршено или да код осигураника постоји преостала радна способност.

Као узрок настанка инвалидности - губитка радне способности у домаћем осигурању преовладавају малигне болести са 25,76 одсто, потом душевне болести са 24,75 одсто и кардиоваскуларне болести са 19,06 одсто.

И код губитка радне способности за осигуранике са пребивалиштем у иностранству предњаче малигне болести са 24,46 одсто, слиједе кардиоваскуларне болести са 23,84 одсто, док душевне болести заузимају треће мјесто са 17,65 одсто.