latinica  ћирилица
17/07/2019 |  13:05 | Аутор: СРНА

Дрљача: До краја августа биће проглашен парк природе "Уна"

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача истакао је да је веома битно да ток ријеке Уне на територији Републике Српске буде заштићен, те додао да очекује да ће до краја августа бити завршена комплетна процедура у вези са проглашењем парка природе "Уна".
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

Дрљача је навео да је процедура покренута због најаве Хрватске да на локацији Трговска гора буде одлагалиште, односно складиште радиоактивног отпада, али да ток ријеке Уне заслужује заштиту у сваком случају.

- Општина Нови Град је заинтересована да што прије буде проглашен парк природе, настојимо да цијела процедура буде завршена до краја августа јер је познато да ће Хрватска у септембу донијети коначну одлуку о локацији одлагања радиоактивног отпада - рекао је Дрљача Срни.

Он је нагласио да ће одлуку Хрватске оспорити чињеница да таква врста отпада не може бити одлагана на простору за који постоји неки вид зашите природних цјелина.

- Приоритет је спријечити изградњу одлагалишта и складишта, али и без те пријетње је веома битно сачувати ријеку Уну. Свакако да ријека Уна заслужује и заштиту и истраживање биљних и животињских врста - нагласио је Дрљача.

Према његовим ријечима, од данас је у овој општини на јавни увид изложен Приједлог одлуке о проглашењу парка природе "Уна".

- Документ дефинише зашто је потребна заштита тока ријеке Уне на територији Републике Српске, а предвиђа заштиту 2.772,60 хектара површине. Дефинисано је и шта се на заштићеном простору смије, а шта не смије градити. Приједлог предвиђа заштиту трећег степена - појаснио је Дрљача.

Поступак за проглашавање претходне заштите подручја ријеке Уне покренуло је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске узимајући у обзир чињенице да постоји опасност да ће бити озбиљно угрожено у случају изградње одлагалишта радиоактивног и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора у Хрватској.

На захтјев овог министарства, Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа сачинио је стручно мишљење на претходну заштиту ријеке Уне и студију заштите.

Претходна заштита ријеке Уне проглашена је актом Владе Српске 29. априла прошле године, чиме је управљање Парком повјерено општинама Крупа на Уни, Нови Град, Костајница и Козарска Дубица које током двије године, колико траје привремена заштита, имају задатак да обезбиједе спровођење прописаних режима заштите и очување природног добра.

Ове четири општине, на чијем се подручју налази локалитет, објављивањем почетка јавног увида на својим огласним таблама омогућиће јавности увид у Приједлог одлуке и приложену документацију у просторијама административних служби општина, у трајању од 30 дана.

Министарство је 11. јула на порталу Владе Републике Српске објавило ​​Приједлог одлуке о проглашењу Парка природе "Уна" и Студију заштите за проглашење овог парка.