latinica  ћирилица
17/07/2019 |  13:19 | Аутор: СРНА

Мајкић: Одлуком о спору против Хрватске жели се наудити и Српској

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је Срни да се одлуком бошњачког члана Предсједниптва БиХ Шефика Џаферовића, те хрватског члана Жељка Комшића о покретању спора против Хрватске због изградње Пељешког моста, жели наудити комшијама у Републици Српској и у сусједној Хрватској.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

Она је подсјетила да предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик на јучерашњој сједници Предсједништва није подржао одлуку о покретању спора против Хрватске, због градње овог моста, а о чему су гласали Џаферовић и Комшић.

Мајкићева је нагласила да је за Републику Српску од националне важности изградња моста код Градишке на Сави, на који се, како је рекла, чека већ 10 година, те додала да је то био кључни аргумент српске стране због ког је Додик гласао против спора.

- Знамо шта за Републику Српску значи овај мост, који ће нас са већ раније изграђеним ауто-путем, спојити са Хрватском, односно ЕУ, а знамо какве бенефите може имати, не само Српска, већ цијела БиХ - рекла је Мајкићева.

Према њеним ријечима, било би лицемјерно и контрапродуктивно очекивати да се константно интервенише на изградња моста код Градишке, а при томе захтијевати обустављање изградње Пељешког моста којим Хрватска жели повезати своју територију.

- Своје супротстављено мишљење Додик ће потврдити кроз заштиту виталног ентитетског интереса на већ заказаној сједници Народне скупштине Републике Српске и сигурна сам да ће посланици у Народној скупштини потврдити изнесени став предсједавајућег Предсједништва, чиме ће одлука Комшића и Џаферовића бити потпуно беспредметна - истакла је Мајкићева.

Она је подсјетила да су изградњу Пељешког моста покушали зауставити бошњачки посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ у прошлом сазиву, те да то сада само настављају Џаферовић и Комшић.

- Коначно, мостови су увијек спајали људе и потпуно је неразумно у 21. вијеку бити против њихове изградње - рекла је делегат у Дому народа Парламента БиХ.

Чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић прегласали су јуче на сједници Предсједништва српског члана Милорада Додика усвојивши са два гласа "за" и једним против закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац, након чега је Додик најавио покретање механизма заштите виталног ентитетског интереса.

Народна скупштина Републике Српске сутра ће се на посебној сједници изјаснити о потврђивању изјаве Додика да је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац, посебно имајући у виду да је, након неколико година, јуче уговорена изградња моста на Сави у Градишци.