latinica  ћирилица
17/07/2019 |  13:22 ⇒ 05/09/2019 | 13:41 | Аутор: СРНА

Српска опен од 9. до 15. септембра

Бањалука ће од 9. до 15. септембра бити домаћин 18. АТП челенџер турнира, који од прошле године носи назив Српска опен.

Директор турнира Лана Поповић рекла је на конференцији за новинаре да ће званична листа учесника бити позната око 20. августа, те да побједника очекује 80 АТП бодова и наградни фонд од 46.600 евра.

- Прошле године смо имали 100 АТП бодова. Да бисмо ове године добили толико бодова морали бисмо да подигнемо наградни фонд на чак 94.000 евра, што је превише за нас, тако да смо узели 80 АТП бодова и на тај начин смањили наградни фонд на пола у односу на прошлу годину, али сигурно ћемо добити исти квалитет јер нисмо изгубили пола бодова него само 20 - рекла је Поповићева.

Она је истакла да на турнир Српска опен играчи долазе из цијелог свијета и добијају АТП бодове као што добијају и Новак Ђоковић, Роџер Федерер и Рафаел Надал, те да је овај турнир свјетска промоција.

- Ове године ћемо прославити и пунољетство, јер од 9. до 15. септембра имамо АТП челенџер Српска опен 18. пут на теренима Тениског клуба Младост - рекла је Поповићева.

Она је нагласила да је бањалучки челенџер по квалитету други у региону, одмах иза АТП турнира у Умагу.

У седмици када се одржава Српска опен, одржавају се челенџери у Шћећину, Истанбулу, Севиљи и Шангају и још један челенџер у Америци.

Директор ТК Младост Синиша Симеуновић рекао је да четири играча играју квалификације, да главни турнир игра 48 играча, те да турнир има једну "вајлд карту", односно специјалну позивницу.

Према његовим ријечима, играће се на четири терена, а ТК Младост као домаћин добиће пет "вајлд карти" које ће подијелити, изразивши очекивање да ће бар једна "вајлд карта" бити дата неком младом перспективном играчу из Србије.

Менаџер турнира Озрен Ђурђевић рекао је да 80 бодова које добије побједник турнира у Бањалуци није мало у односу на 90 бодова колико добије полуфиналиста турнира у Дохи, гдје је наградни фонд око 1,3 милиона долара, те додао да четвртфиналиста турнира у Пекингу, који се игра за наградни фонд 6,5 милиона долара, добија 10 бодова више него титулар у Бањалуци.

Говорећи о значају турнира у Бањалуци, Ђурђевић је навео примјер да, ако би Енди Мареј играо овај турнир и освојио га, он би са 222. мјеста на АТП листи дошао на 160. мјесто.

- Ако би овогодишњи освајач јуниорског Вимблдона дошао и освојио овдје турнир он би био на 350. мјесту и направио би огроман скок - рекао је Ђурђевић.

Милица Кондић из компаније М:тел честитала је пунољетство турнира, истичући да 18 година оваквог турнира није мала ствар и да то говори колико тим који га организује предано ради и колико је важан турнир и шта представља за спортску сцену и тенис у Републици Српској.

Она је рекла да је компанија М:тел уз АТП челенџер у Бањалуци традиционално већ годинама и да ће се та сарадња и пријатељство наставити.

- Осим тога што подржавамо турнир, као и претходних година припремили смо поклоне за публику, те обезбиједили "стрим", односно оптику, тако да ће сви важнији мечеви бити приказани "онлајн" - рекла је Кондићева.

Придруживши се честиткама организаторима за пунољетство, Влатко Вукотић из компаније Проинтер рекао је да је значај турнира недовољно истакнут.

- Ми сами у Бањалуци нисмо свјесни шта имамо, овај турнир је прави мали драгуљ - рекао је Вукотић, додавши да на турнир сваке године долазе људи са респектабилним каријерама.

- Задатак свих нас који подржимо овај турнир са задовољством јесте да направимо додатни напор да у његовој промоцији учинимо све да Бањалучани и гости Бањалуке осјете овај турнир као свој и да у седмици када се одржава сви подржимо ту тениску причу која је заиста одлична - рекао је Вукотић.

Он је рекао да пунољетство турнира треба да буде ињекција да и сам град много више доживи овај турнир, јер он то, како је рекао Вукотић, заслужује.

Вукотић је додао да ће компанија "Проинтер" као спонзор учинити све да подржи ову причу и да у смислу промоције учини додатне напоре да буде истакнут значај турнира разним акцијама које буде предузео.

И ове године организатор турнира је ТК Младост, уз помоћ Тениског савеза Републике Српске, а од почетка уз турнир су, према ријечима његовог директора, институција предсједника Републике Српске, Влада Републике Српске, Министарство породице, омладине и спорта и град Бањалука.

Значај турнира су препознале и подржале и велике компаније као што су М:тел, Ланако, Електропривреда Републике Српске и Проинтер, док је медијски покровитељ Радио-телевизија Републике Српске.