latinica  ћирилица
17/07/2019 |  13:24 ⇒ 13:31 | Аутор: СРНА

Бањалука: Расписан међународни конкурс за централну градску зону

Град Бањалука расписао је данас међународни конкурс за пројекат будућег изгледа централне градске зоне, чијом би реализацијом градско језгро требало да добије потпуно нови изглед, саопштено је из Градске управе.
Бањалука: Центар града (фото:banjaluka.rs.ba) -
Бањалука: Центар града (фото:banjaluka.rs.ba)

Конкурс је отворен до 31. октобра, а право учешћа имају сва правна и физичка лица која испуњавају дефинисане услове, без обзира на то из које земље долазе.

Из Градске управе наводе да ће најбољи рад бити награђен са 24.000 евра, те да ће радове оцјењивати конкурсна комисија у којој се, уз домаће стручњаке, налази и угледни италијански архитекта Ренато Ризи.

Предмет конкурса, на коме ће се такмичити архитекте из цијелог свијета, представља потез од Улице Николе Тесле до Улице Васе Пелагића, односно од старе аутобуске станице до сједишта предузећа "Путеви Републике Српске".

Из Одјељења за просторно уређење истичу да је ријеч о веома комплексном задатку који предвиђа својеврсну трансформацију овог дијела града, због чега је и одлучено да конкурс има међународни карактер.

Према условима конкурса, који ће бити објављен у специјализованим архитектонским часописима и веб-сајтовима, а предложено рјешење треба да створи угодну и естетски прихватљиву урбану атмосферу као предуслов за идентификацију и интеграцију становника са својим градом.