latinica  ћирилица
17/07/2019 |  13:37 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Шест синдиката поднијело кривичну пријаву против бивше управе ЖРС

Представници шест од осам синдикалних организација при Жељезницама Републике Српске поднијели су Окружном тужилаштву у Добоју кривичну пријаву против управе предузећа из 2012. године и тадашњег Надзорног одбора због "несавјесног пословања, нанесене вишемилионске штете када је ријеч о исплати топлог оброка и регреса, те закључивања штетних уговора".
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвјетковић рекао је данас новинарима да су о тадашњим одлукама управе да буде умањен топли оброк, укинут регрес и умањене накнаде из колективног уговора синдикати обавијестили и контролне органе у "Жељезницама", као и надлежне инспекције који су утврдили незаконитост тих одлука.

Он је најавио подношење нових пријава против тадашње управе која је склапала штетне уговоре по разним основама.

Предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Златко Марин очекује да ће пријаве и послије седам година имати ефекта.

Предсједник Конфедерације синдиката Жељко Тепавчевић вјерује да ће институције Републике Српске испитати наводе синдиката.

- Управа Жељезница покушава да спроведе без синдиката нову систематизацију радних мјеста, гдје је више него оправдан страх да би добар дио радника могао остати без посла - каже Тепавчевић.

Он је најавио да ће данас у Добоју бити одржана тематска сједница о стању у "Жељезницама Републике Српске" на којој ће Предсједништво Конфедерације синдиката Српске заузети став и донијети закључке са намјером да у наредном периоду буде организован велики скуп свих синдикалних организација Конфедерације као припрема за евентуално организовање генералног штрајка.

Тепавчевић је додао да ће закључци са данашњег састанка Конфедерације бити представљени на конференцији за новинаре која ће почети у 14.00 часова.

Подношењу пријава Тужилаштву нису присуствовали представници Синдиката машиновођа из Бањалуке и Независног синдиката жељезничара Републике Српске.

Представници шест синдикалних организација одржали су 7. јуна получасовни штрајк упозорења са којег су поручили да желе повећање плата до 12 одсто у наредна три мјесеца или ће, у супротном, приступити синдикалним методама борбе за остваривање радних права.

У оквиру Жељезница дјелују Синдикат жељезничара, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности, Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука, Синдикат машиновођа Бањалука, те Независни синдикат жељезничара Републике Српске.