latinica  ћирилица
17/07/2019 |  14:23 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Нису тражени прихватни центри у Српској, Мектић их нудио

Представници ЕУ поручили су данас на састанку са делегацијом БиХ да неће условљавати локацију за изградњу мигрантског центра, али да треба под хитно растеретити Бихаћ и Унско-сански кантон. ЕУ је оцијенила неприхватљивим да се мигранти смјештају у Вучијак, некадашњу депонију, због чега је, како сазнајемо изостала подршка Црвеном крсту у храни и другим потрепштинама од стране ИОМ-а, сазнаје РТРС.
Састанак у Бриселу - Фото: РТРС
Састанак у БриселуФото: РТРС

На састанку је истакнуто да ЕУ није задовољна нивоом координације унутар БиХ када је ријеч о мигрантској кризи, али је остављена прилика да то питање буде ријешено унутар БиХ. Када БиХ покаже способност рјешавања порблема мигрантске кризе, ЕУ ће пружити додатну финансијску помоћ.

На састанку је разматрано и питање на који начине је до сада утрошено 13 милиона евра за рјешавање мигрантске кризе.

Подсјећамо, на јучерашњој сједници Предсједништва БиХ једногласно је закључено да Савјет министара није способан за рјешавање мигрантске кризе, јер поново није доставио план мјера.

Према нашим изворима, министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић понудио је да буде размотрено формирање прихватног центра за мигранте на подручју између Добоја и Тузле.

Подсјећамо, на јучерашњој сједници Предсједништва БиХ једногласно је закључено да Савјет министара није доставио план рјешавања мигрантске криза.

Нови састанак делегација БиХ и ЕУ у вези са мигрантском кризом заказан је за септембар.

Повезане вијести:

Брисел спреман да додатно помогне БиХ