latinica  ћирилица
17/07/2019 |  14:44 | Аутор: srpskainfo.com

ФБиХ Српској дугује 48 милиона КМ због неравномјерне расподјеле ПДВ-а

Радован Вишковић, премијер Републике Српске најавио је прије неколико дана да ће сигурно бити поднесена тужба против Федерације БиХ и Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ због, како тврди, штете коју трпи Српска нерасподјелом средстава од ПДВ.
Управа за индиректно опорезивање БиХ - Фото: архив
Управа за индиректно опорезивање БиХФото: архив

У врло компликованом систему расподјеле прихода доста тога је рађено мимо правила и када се све сабере и одузме, Федерација БиХ укупно дугује Републици Српској 48 милиона КМ, сазнаје Аваз од добро обавјештеног извора.

Наиме, према Пословнику о раду Управног одбора УИО, морале би се за сваки квартал у години доносити редовне одлуке о коефицијентима за расподјелу прихода од индиректних пореза, дакле четири пута годишње. Такође, Управни одбор би требао након шест мјесеци донијети одлуку о првом привременом поравнању, те након дванаест мјесеци одлуку о другом привременом поравнању. Након истека рока од пет година када се ПДВ пријаве више не могу мијењати Управни одбор би требао донијети Одлуку о коначном поравању за одређену годину. Међутим, како се сазнаје, Пословник се не поштује, јер Управни одбор не доноси поменуте одлуке!

– Приходи се дијеле према одлуци из 2017. године, што значи да је УО требао донијети још осам одлука само за редовну расподјелу прихода, а није донио ниједну. Такође, нису се доносиле ни одлуке о поравањима и за то 2012., 2014., 2015., 2016., 2017., 2018. годину. У тим годинама биле су различите ситуације. У некој години Федерација БиХ треба вратити одређена средства Републици Српској, а у некој години је обрнуто. Углавном, кад се подвуче црта за све те претходне године Федерација БиХ би требала вратити Републици Српској око 19 милиона КМ. На тај износ се треба додати и износ пресуде Суда БиХ по којој Федерација БиХ треба вратити Републици Српској још 29 милиона КМ, тако да закључно са 2018. годином Федерација БиХ укупно дугује Републици Српској 48 милиона КМ – орктива овај извор.

Шта кажу у Управи

Објашњење ове ситуације затражено је у Управи за индиректно опорезивање БиХ.

Како је објаснио Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације и међународну сарадњу, УИО је орган који је надлежан искључиво за провођење прописа из области индиректних пореза.

– У том смислу УИО је до сада провела све одлуке о редвној расподјели прихода и све одлуке о поравнањима расподјеле прихода од индиректних пореза, које је до сада Управни одбор УИО усвојио. Наравно, одлуке које Управни одбор никад није усвојио, нису ни могле бити проведене , јер нису постојале – каже Ковачевић.

Потврдио је да се тренутна расподјела прихода од индиректних пореза врши се према одлуци из јуна 2017. године. Према тој Одлуци Федерацији БиХ се рапоређује 64,26 одсто, Републици Српској 32,19 и Брчко дистрикту 3,55 процента. Како каже, чим Управни одбор донесе одлуку о новим коефицијентима, као и одлуке о поравнањима за претходне године УИО ће као орган надлежан за прведбу исте извршити.

– УИО сматра да ова институција никако не може бити тужена страна јер је надлежна само за провођене одлука о расподјели прихода и поравнањима, а Управа је све одлуке које су до сада биле усвојене и провела – каже Ковачевић.

Објашњење је затражено и од Управног одбора УИО, али одговор за сада није стигао.