latinica  ћирилица
17/07/2019 |  14:46 | Аутор: РТРС

Ризик од уплате премије дупло мањи у односу на ризик од штете

Честе климатске промјене, присутне на простору Републике Српске у протеклим годинама, резултирале су лошим условима за пољопривреднике, којима ова појава проузрокује ослабљен квалитет производа и недовољне приносе на усјевима.
Пољопривредна производња (фото:banjaluka.net) -
Пољопривредна производња (фото:banjaluka.net)

Усљед велике зависности од временских прилика, овакве промјене климатских услова највише муке задају пољопривредницима, који због повећане количине падавина у сезони сјетве или дугорочних суша у љетном периоду годинама уназад биљеже огромне штете.

Уколико посматрамо евидентиране штете на пољопривредним газдинствима у протеклим годинама, рекло би се да су страх и забринутост пољопривредника за производе изложене констатним неповољним приликама и те како оправдани.

Обзиром на непредвидивост тог фактора са најснажнијим утицајем на ову привредну грану, пољопривредним произвођачима као спас понуђено је осигурање усјева, у чему им, субвенцијама у износу од 50 одсто од износа премије осигурања, подршку пружа и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Да елементарне непогоде као што су град или суша представљају пријетњу пољопривредним произвођачима, те да је ове године прекомјерна количина падавина утицала на лош квалитет пшенице, потврђује Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

- Посљедњих година када су у питању временске неприлике, пољопривреднике највише угрожавају град и суша, а ове године смо свједоци да је прекомјерна количина падавина утицала на и на лош принос пшенице и квалитет зрна. То се исто дешава и у воћарству и повртларству, гдје се мора искористити више хемијских третмана, како би се културе заштитиле. Такође, имамо појаву суше која из године у годину причињава одређене штете - истиче Маринковић.

Он додаје да је заживљавање идеје о осигурању усјева и газдинстава за случајеве суше, леда или неког другог вида временских неприлика или спољашњег утицаја на приносе од изузетног значаја за пољопривреднике.

- У последњих годину, годину и по дана, порасло је интересовање пољопривредних произвођача за осигурање усјева. Тим прије, што је дошло до битних климатских промјена и готово да нема године када немамо некакву временску непогоду која нанесе штету пољопривредним усјевима. С друге стране, субвенције за осигурање које даје Министарство пољопривреде Српске од 50 одство износа премија осигурања свакако су стимулативне за пољопривредне произвођаче и ми очекујемо да ће у наредним годинама и сваке године интересовање да расте и да ће све већи број пољопривредних произвођача осигуравати своје усјеве - каже Маринковић.

Иако идеја о осигурању пољопривредних услова, упркос њеној важности за заштиту приноса, и даље не окупља довољан број присталица међу пољопривредницима, Маринковић сматра да она у нашем друштву иде узлазном путањом и да се у наредном периоду очекује повећано интересовање.

- То се посљедњих година уозбиљило. Широка је лепезе заштите и има више осигуравајућих кућа које нуде повољне премије, а када се узме 50 одсто субвенције Министарства, онда се то исплати. Мислим да је веома мали ризик уплате премије у односу на ризик од штете и да ће пољопривредни произвођачи свакако све више прибјегавати осигурању усјева. Видјећемо до које мјере ће ићи и субвенције, али и како ће осигуравајуће куће реаговати на ову, најновију насталу штету код људи који су осигурали своје усјеве. Тада ћемо имати неку објективнију слику о томе - додаје он.

У Министарству пољопривреде, шумасртва и водопривреде РС поручују да је осигурање производње пољопривредних произвођача апсолутни тренд и у Европи и у свијету и да РС тај тренд мора пратити.

- То је прије свега интерес произвођача, али и Министарство жели да подстакне да што већи број пољопривредника осигурава своју производњу, јер ни Министарство ни Влада не могу интервенисати довољно колике штете могу настати усљед различитих временских непогода. Штете настале под тим околностима су огромне и ниједна држава, ма колико она јака била, не може гарантовати нити надокнадити огромне штете које настану усљед природних непогода или несрећа -  поручују из Министарства.

Подршка оваквом виду превентивне заштите од Министарства неће изостати ни у наредном периоду, па је тако за 2019. годину предвиђено субвенционисање у истој вриједности као и прошле године, односно 50 одсто износа осигурања и не може бити већа од 25.000 КМ по кориснику.

За 2018. годину, од укупног броја запримљених захтјева одобрено је 174 и исплаћено укупно 217.750 КМ. Осигурање се односило на штете проузроковане оштећењем или уништењем осигураних усјева од ризика града, пожара и удара грома, док су усјеви непожњевени или док је лист необран.

Понуде осигуравајућих кућа

О понуди из ове области, која је на располагању корисницима разговарали смо са неким од осигуравајућих кућа са нашег подручја.

Триглав осигурање из своје понуде издваја пакет који пољопривредницима нуди могућност заштите од штета проузрокованих оштећењем или уништењем усјева.

- Када је у питању осигурање пољопривредних усјева, у Триглав осигурању имамо у понуди овај продукт. У основном покрићу нудимо осигурање од штета проузрокованих оштећењем или уништењем усјева и плодова од опасности: града, пожара и грома. Додатно се уз уговарање основног покрића може уговорити и осигурање од поплаве, прољећеног мраза и олује. Заинтересованост пољопривредника за ову врсту осигурања је минимална. Нажалост, то је карактеристично, мање-више, за све врсте добровољних осигурања, што је у највећој мјери последица ниског нивоа свијести о осигурању, али и ниског стандарда наших грађана - поручују из Триглав осигурања.

Извор: banjaluka.net