latinica  ћирилица
17/07/2019 |  14:55 ⇒ 15:19 | Аутор: СРНА

"Тужилаштво да хитно поступи по пријави синдиката Жељезница"

Предсједништво Конфедерације синдиката Републике Српске очекује да добојско Окружно тужилаштво хитно поступи по данас поднесеној кривичној пријави синдикалних организација при Жељезницама Српске, те да предсједника Владе Српске Радован Вишковић хитно сазове заједнички састанак о ситуацији у овом предузећу, закључци су састанка овог предсједништва.
Добој-Конфедерација синдиката-сједница Предсједништва - Фото: СРНА
Добој-Конфедерација синдиката-сједница ПредсједништваФото: СРНА

Предсједник Конфедерације Жељко Тепавчевић је као трећи закључак са данашњег састанка навео организовање скупа представника свих синдикалних одбора ове организације 7. августа у Бањалуци.

Потпредсједник Конфедерације синдиката Српске Божо Марић рекао је да ова организација даје пуну подршку радницима Жељезница Републике Српске и најавио "бурну јесен" с циљем остваривања радничких права.

Марић је појаснио да ће скуп у Бањалуци бити велика конференција предсједника синдикалних организација Конфедерације који ће заузети заједнички став у борби за остварење права радника.

Он је најавио да ће слоган тог скупа бити "Стање и положај радника у привреди Републике Српске", на којем ће бити изнесени сви проблеми радника "у околностима када све већи број младих напушта Српску".

Састанак, којем су присуствовали и представници синдикалних организација које дјелују при Жељезницама Српске, одржан је у добојском хотелу "Парк".

Претходно је шест од осам синдиката који дјелују при Жељезницама Српске предало Окружном јавном тужилаштву у Добоју пријаве против управе предузећа која је била 2012. године и Надзорног одбора, како су навели, за несавјесно пословање и нанесену вишемилионску штету када је ријеч о исплати топлог оброка и регреса радницима.