latinica  ћирилица
17/07/2019 |  15:39 ⇒ 18:21 | Аутор: dnevni avaz

Вођа вехабија у БиХ напустио самицу

Билал Боснић, вођа вехабија у БиХ којег је Суд БиХ у јуну 2016. године правоснажно осудио на седам година затвора због врбовања и подстицања на тероризам, добио је недавно затворске погодности и више није у самици 22 сата, сазнаје Аваз.
Ухапшен Билал Боснић, Акција Дамаск (Фото: Дејан Моцоња, СИПА) -
Ухапшен Билал Боснић, Акција Дамаск (Фото: Дејан Моцоња, СИПА)

Два сата шетње

Боснић се пошле године жалио да га управа КПЗ-а Зеница већ двије године држи у павиљону 4, "који се третира као безбједносни или кажњенички павиљон".

- У овом павиљону влада строжији режим, то јесте ћелијски систем у којем се борави 22 сата у ћелији, а два сата се излази у шетњу у којој се могу обављати и ограничене спортске активности. У оваквом амбијенту ја проводим већ двије године. Овакав нехуман третман има несагледиве посљедице на психичко здравље - написао је тада Боснић.

Међутим, његов адвокат Адил Лозо рекао је данас да је Боснић добио одређене погодности и да више није у самици.

- Побољшани су му услови, није више по 22 сата у самици. Побошљан је и третман према њему. Новост је да смо 7. јула упутили жалбу Европском суду за људска права у Стразбуру. Навели смо да није имао правично суђење, право на слободу мисли и говора, али и вјероисповијести. Навели смо да је осуђен и дискриминисан по основу вјерске припадности - рекао је Лозо.

Успјешни студенти

Лозо је потврдио да Боснић има 18 дјеце, од којих чак 15 студира и да су врло успјешни студенти.

На питање која га од три жене може посјетити у затвору, Лозо каже да то не зна.

- Долазе му пријатељи, а сад, која жена може, како то иде, то не знам - рекао је Лозо.