latinica  ћирилица
17/07/2019 |  15:56 | Аутор: СРНА

За смањење ризика од природних катастрофа у БиХ 8,4 милиона КМ

Директор Републичке управе Цивилне заштите Миле Међед и резидентни представник УНДП у БиХ Стелијана Недера разговарали су данас о пројекту ове међународне организације у оквиру којег ће 8,4 милиона КМ бити уложено за смањење ризика од природних катастрофа у БиХ, а акценат ће бити на локалним заједницама.
Костајница (фото: facebook.com/kostajnicacom) -
Костајница (фото: facebook.com/kostajnicacom)

- Пројекат је у фази почетка примјене. Планирано је да траје до 2022. године, а, према информацијама које имам, средства су већ обезбијеђена - рекао је Међед новинарима.

Он је навео да је ова управа у сарадњи са УНДП имала значајан број пројеката, као што је побољшање система одбране од поплава у сливу ријеке Врбас.

"Пројекат је коштао око пет милиона долара, а обезбијеђена су средства везе за 14 локалних заједница, од којих је 10 из Републике Српске. Цивилна заштита је добила око сто средстава везе, те девет дигиталних станица раног упозоравања", рекао је Међед.

Он је навео да је Управа имала одличну сарадњу са овом међународном организацијом, те изразио наду да ће она бити побољшана у наредном периоду.

- Свака КМ уложена у систем заштите и спасавања ће се вишеструко исплатити, јер, када је ријеч о спасавању људских живота, али и материјалних добара, то нема цијену - рекао је Међед.

Недера је упозорила да, с обзиром на то да су због климатских промјена све чешће природне непогоде, друштво мора бити спремно да правовремено на њих одговори.

- Нови пројекат који смо покренули, заједно са Републичком управом за Цивилну заштиту и још неколико агенција УН, бави се превентивом и изградњом капацитета локалних заједница, како би се што квалитетније управљало ризиком - рекла је Недера.

Према њеним ријечима, УНДП ставља акценат на отпорни развој, што значи да се морају одржавати добри локални капацитети за спречавање, као и одговор на природне катастрофе.

- Радујемо се наставку сарадње са Цивилном заштитом али и локалним заједницама, како се негативни утицај природних катастрофа из 2014. године не би поновио - рекла је Недера.