X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
17/07/2019 |  16:22 | Извор: СРНА

Преминуо академик Никола Хајдин

Академик Никола Хајдин преминуо је данас у Београду у 96. години, саопштено је из Српске академије наука и уметности.
Никола Хајдин (Фото:Ж.Кнежевић) -
Никола Хајдин (Фото:Ж.Кнежевић)

Чувени српски инжењер, мостоградитељ и дугогодишњи предсједник САНУ Хајдин рођен је 4. априла 1923. године у Врбовском у Краљевини СХС /данашња Хрватска/.

Хајдин је за дописног члана САНУ изабран 1970, а за редовног 1976. године.

Потпредсједник САНУ био је од 1994. до 2003. године, а предсједник САНУ у три мандата - од 2003. до 2015. године.

Био је професор Грађевинског факултета у Београду, али и гостујући професор на Савезној високој школи /ЕТХ/ у Швајцарској и инострани члан неколико академија - Словеначке академије знаности и умјетности, Националне академије Атине, Европске академије наука, умјетности и литературе са сједиштем у Паризу, Европске академије наука и умјетности са сједиштем у Салцбургу и Европске академије наука у Лијежу, као и члан бројних стручних удружења и комитета.

За почасног доктора Националног техничког универзитета Атине изабран је 2000. године.

Академик Хајдин дао је значајан допринос у научној области која се односи на примјену нумеричких метода у Теорији еластичности и Теорији конструкција, као и на радове из Теорије танкозидних носача.

Научни опус академика Хајдина обухвата више од 230 радова, од којих је приближно половина објављена у иностранству у најугледнијим часописима.

Хајдин је веома цијењен као аутор читавог низа челичних и бетонских конструкција.

Из великог опуса ових остварења издвојени су жељезнички мост са косим затегама преко Саве у Београду, друмски мост система греде са косим затегама преко Дунава у Новом Саду, лучна брана "Глажње" у Македонији и велики мост са косим затегама преко Висле у Пољској.