latinica  ћирилица
17/07/2019 |  16:36 ⇒ 19:43 | Аутор: klix.ba

Хрватски гранични полицајци: Мигрантима из БиХ узимамо новац, разбијамо телефоне...

Хрватско правобранилаштво је у посједу писма незадовољних граничних полицајаца те земље у којем износе шокантна признања у вези са третманом миграната који долазе с територије БиХ и покушавају да пређу хрватску границу.

- Свакодневно их враћамо у БиХ без папира, без процесуирања, без обзира о коме се радило - жене, дјеца... према свима исто. Нема азила, то не постоји, осим у изузетним ситуацијама, када је нешто медијски попраћено. Наређење начелника и руководиоца и управе је да све враћамо без папира, нема трага, узети новац, мобилне телефоне разбити, бацити, избјеглице на силу вратити у Босну - стоји у дијелу писму које је објавио novilist.hr.

Правобранилац је о томе још у марту обавијестио хрватско Тужилаштво, а у јуну и у предсједника Сабора те предсједнике надлежних саборских одбора. Реакције још нема.

- Како /правобранилац/ још увијек није запримила повратне информације о евентуално предузетим мјерама на испитивању навода из притужбе, једина преостала институционална могућност јесте обавјештавање јавности - стоји у саопштењу правобраниоца.