latinica  ћирилица
17/07/2019 |  17:43 ⇒ 17:47 | Аутор: СРНА

Петричевић: Закон о подстицајима шанса за привреднике

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да постоји велико интересовање пословне заједнице за Закон о подстицајима у дијелу који се односи на повећање плата, али и када је ријеч о подстицајима за директна улагања.
Петричевић са представницима Уније удружења послодаваца - Фото: РТРС
Петричевић са представницима Уније удружења послодавацаФото: РТРС

Петричевић је на данашњем састанку са представницима Уније удружења послодаваца Републике Српске, коју предводи директор Саша Аћић, подсјетио да је Закон о подстицајима у привреди Српске ступио на снагу, те да први обрачунски период траје од 1. јула до 31. децембра.

- Након истека обрачунског периода привредници ће имати рок од 60 дана да поднесу захтјев за подстицај за повећање плата - рекао је Петричевић и додао да Министарство интезивно ради на изради правилника којим ће детаљније бити регулисано питање подстицаја.

Он је још једном нагласио да ће свим привредним субјектима који испуне услове за остварење права на подстицај за повећање плате бити исплаћена ова средства, саопштено је из ресорног министарства.

Током састанка разговарано је и о закључку Владе Републике Српске којим је предвиђено смањење, односно укидање непореских давања.

Петричевић је рекао да је Влада Српске овим закључком још једном потврдила опредјељење да привредницима олакша пословање и унаприједи пословни амбијент у Српској.

Аћић је рекао да је усвајањем Закона о подстицајима у привреди отворена могућност да привредници изађу из зоне сиве економије, што ће допринијети побољшању стандарда радника, али и стварању позитивнијег пословног амбијента.

Саговорници су размотрили и могућности за поједностављење појединих административних процедура, с посебним освртом на смањење потребне документације, што представља још једну од мјера за унапријеђење привреде Републике Српске и привлачење страних инвестиција.

Петричевић је данас разговарао и са представницима Привредне коморе Републике Српске, које је предводио предсједник Борко Ђурић, а на састанку је било ријечи о активностима које Министарство реализује, а намијењене су унапређењу привреде у Српској.

Током састанка разговарано је о непореским давањима, односно о спровођењу програма реформе ове врсте давања, унапријеђењу контроле над фискалним оптерећењем привреде и грађана, те креирању повољнијег привредног амбијента, који ће допринијети повећању конкурентности домаће привреде.

Сходно томе, на састанку је договорено да Привредна комора Републике Српске достави своје приједлоге и образложења како би били реализовали горе наведени циљеви.

Саговорници су се усагласили да је, осим приједлога за смањење, односно укидање непореских давања, потребно извршити и анализу комплетних административних процедура у одређеним областима, како би се примјеном модела стандардних трошкова /СЦМ/ извршило поједностављивање процедура у пракси.

Разговарано је о могућности измјена Закона о слободним зонама Републике Српске, и са тим циљем је договорено да делегација Српске посјети слободну зону у Пироту, која даје одличне резултате, како би се добре праксе, које се тамо користе, могле примијенити и у Српској.