latinica  ћирилица
17/07/2019 |  17:50 | Аутор: СРНА

Планом пословања предвиђено и повећање плата радника ЖРС

Генерални директор Жељезница Републике Српске Зоран Илинчић поручио је да је управа овог предузећа у свом плану пословања за текућу годину предвидјела и повећање личних примања запослених радника и негирао медијске наводе синдикалних организација да Управа ЖРС-а не предузима активности по том питању.
Зоран Илинчић, директор Жељезница Српске - Фото: СРНА
Зоран Илинчић, директор Жељезница СрпскеФото: СРНА

- У складу са тим, покренули смо разговоре, као неко трајно рјешење за то увећање, око колективног уговора. На захтјев синдиката ти разговори су заустављени док не буде урађена нова систематизација - рекао је Илинчић новинарима.

Он је рекао да Управа сматра да постоји довољно простора да се заврши тај појединачни колективни уговор како би се примијенио план пословања и повећала примања радника.

Према његовим ријечима, управа је, показујући добру намјеру, прихватила захтјев синдиката да се прво изврши систематизација, коју је Управа прихватила у радној верзији и продужила рок сидникатима да се изјасне.

Илинчић је потврдио да је Управа јуче запримили коментаре сидниката на радну верзију систематизације коју ће размотрити и истакао да има конструктивних приједлога, као и оних који штетни за компанију.

Он је рекао да Управа ЖРС-а уважава синдикате као партнере током разговора.

Илинчић је навео да је тренутни начин повећања плата у ЖРС привремена мјера, за коју је Управа добила и сагласност Министарства саобраћаја и веза Републике Српске и Владе Српске, а као стимулација да се побољша статус радника до усвајања колективног уговора.

- Чињеница је да се од 2.397 радника, колико их је тренутно на Жељезницима, не може сваком исплатити у марку - каже Илинчић и истиче да нису тачни медијски наводи да је некоме исплаћено чак и до 500 КМ.

Он сматра да поступци синдикалних организација показују да "им не одговара да Управа редовно измирује обавезе".

- Први пут смо, послије 15 година, у јуну истог дана исплатили све обавезе и према држави и према радницима и настојимо да одржимо тај континуитет до краја године - рекао је Илинчић.

Он је додао да је тренутни износ стимулација доказ да Управа реализује и више од предвиђеног плана пословања.

Представници шест од осам синдикалних организација при Жељезницама Републике Српске поднијели су Окружном тужилаштву у Добоју кривичну пријаву против управе предузећа из 2012. године и тадашњег Надзорног одбора због "несавјесног пословања, нанесене вишемилионске штете када је ријеч о исплати топлог оброка и регреса, те закључивања штетних уговора".

Предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвјетковић рекао је данас новинарима да су о тадашњим одлукама управе да буде умањен топли оброк, укинут регрес и умањене накнаде из колективног уговора синдикати обавијестили и контролне органе у Жељезницама, као и надлежне инспекције који су утврдили незаконитост тих одлука.

Он је најавио подношење нових пријава против тадашње управе која је склапала штетне уговоре по разним основама.

Предсједник Конфедерације синдиката Жељко Тепавчевић вјерује да ће институције Републике Српске испитати наводе синдиката.

- Управа Жељезница покушава да спроведе без синдиката нову систематизацију радних мјеста, гдје је више него оправдан страх да би добар дио радника могао остати без посла - каже Тепавчевић.