latinica  ћирилица
17/07/2019 |  18:07 ⇒ 18/07/2019 | 08:58 | Аутор: РТРС

Инцкова иницијатива изазива Српску на референдум

Док главни тужилац Механизма за међународне кривичне судове Серж Брамерц, у Савјету безбједности критикује негирање наводног геноцида, ОХР разматра иницијативу Валентина Инцка да, до јула наредне године, Парламентарна скупштина БиХ, усвоји Закон о негирању геноцида у Сребреници.

Кажу да размишљају ко би могао да буде званични покретач парламентарне процедуре, јер је Инцко, очигледно, одустао од "наметања" таквог закона.

- Ако то, ипак, уради - може да рачуна да је расписао позив за утврђивање будућег статуса Републике Српске - поручио је предсједавајући Предсједништва Милорад Додик.

Обећао је Валентин Инцко у Поточарима да ће 2020.године сигурно бити усвојен Закон о негирању геноцида. То је цивилизацијска норма, поручио је аустријски намјесник, одраније познат по непримјереном поређењу Републике Српске са НДХ, а српских државника са нацистичким злочинцима.

Ипак, из Инцкове домовине стижу и трезвеније поруке, супротне наративу о Сребреници, који заступа високи представник.

- Сада, ако неко каже како се у Сребреници није догодио геноцид, излаже се кривичном прогону. Конвенција УН о геноциду наглашава да није питање колико је људи убијено, него намјера да се угаси нека нација, етничка, расна или вјерска група. Инкриминисати само српску страну не одражава реалност и то није праведно - сматра Ханес Хофбауер професор економије и друштвене историје Универзитет у Бечу-Аустрија.

Из Инцковог обећања Бошњацима наслућује се да ће закон бити написан у "Бијелим дворима", и да ће га преко бошњачких посланика, делегата, министара или члана Предсједништва, упутити у парламентарну процедуру. Према свему судећи, Инцко је одустао од "наметања" закона.

- Клуб посланика СНСД-а то неће подржати, можда већ има најављене партнере који дају подршку пробосанској политици, али Клуб посланика и наши политички партнери не због намјере да умањимо жртве и да дирамо ране породица него што тражимо да се на цјеловит и универзалан начин утврде чињенице о страдању свих од 1992. до 1995. у и око Сребренице - истакао је Сташа Кошарац шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Јаков Галић посланик у Представничком дому ПС БиХ нагласио је да ако се жели помирење истинско онда се не може инсистирати на геноциду јер га није било.

- Никада се не смије пристати на то јер то није тачно, то је силовање истине. То не може ниједан српски представник у парламенту прихвати јер напросто се то није десило - додао је Галић.

Ако, пак, Инцко посегне за Бонским овлашћењима, за шта "навија" сарајевска чаршија, наметнути закон би опет требало да потврди Парламентарна скупштина. На такав потез, без сумње, реаговала би и Руска Федерација, која је прије четири године спријечила усвајање британске Резолуције о Сребреници у Савјету безбједности. У коначном, таква одлука високог представника трајно би дестабилизовала БиХ.

- Уколико евентуално Инцко то наметне нека рачуна да је расписао позив у Републиции Српској за утврђивање статуса Републике Српске - закључио је Додик.

Оркестрираној кампањи наметања терета геноцидног народа Србима, коју здушно подржава високи представник, супростављена су мишљења свјетских ауторитета Јехуде Бауера, Ефраима Зурофа, Ноама Чомског и других који сматрају да злочин у Сребреници није геноцид.

Вођени мотом да наука, а не судови треба да пише историју, Влада Српске формирала је међународну Комисију која треба да утврди све чињенице о страдању Срба и осталих од 1992. до 1995.године у Сребреници и око ње.