latinica  ћирилица
17/07/2019 |  18:13 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Брисел није тражио формирање мигрантских центара у Српској; Мектић нудио локацију

Бх. делегација и европски званичници у Бриселу данас о мигрантској кризи. Европа тражи од БиХ да ојача механизме за управљање миграцијама и гарантује да је способна да се носи с кризом, јер ће само тако добити новац за изградњу мигрантских центара.

Иако је Европска комисија не условљава гдје ће бити грађени, бх. министар Драган Мектић нудио је локацију између Добоја и Тузле.

ЕУ јасна – тек кад БиХ покаже да је способна да управља мигрантском кризом, добиће новац за мигрантске центре. Гдје ће бити изграђени Европу не интересује. На бх. политичарима је да се договоре. А да за то нису способни, јасно је након јучерашње сједнице Предсједништва БиХ. Савјет министара опет није доставио план мјера. 

- Предсједништво је јединствено у осуди таквог понашања и неодговорности Савјета министара око тога и то напросто усложњава даљу мигрантску кризу - рекао је Милорад Додик српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Иако без јасног плана, министар у техничком мандату Драган Мектић предводио је бх. делегацију у Бриселу. Наводно, као једну од могућих локација предложио је подручје између Добоја и Тузле. На наше позиве није одговарао. 

Из Српске порука - неће бити изградње мигрантских центара на територији Републике. Министар Драган Лукач каже да се поступа према закључцима Владе Српске и да се мигрантска криза држи под контролом.

- Разумијемо проблеме са којима се сусрећу у Унско-санском кантону, али не можемо дозволити да се ти проблеми прелију у Републику Српску - сматра Лукач.

Из Унско-санског кантона траже јачу контролу источне границе БиХ, и у најкраћем року, прије почетка зиме, изградњу центара за мигранте и у другим дијеловима БиХ.

- Мислим да би требало да се приступи једном планском и системском рјешавању проблема на нивоу цијеле државе, с обзиром да се сада може рећи да је највећи терет овог проблема на подручју УСК - навео је Аље Шиљдедић портпарол МУП-а УСК ФБиХ. 

Европска комисија сматра да Бихаћ и Унско сански кантон морају бити растерећени, али да је неприхватљиво да једно од рјешења буде смјештање миграната на некадашњу депонију Вучијак, на којој је свакодневно њих око 500.

Због тога је изостала помоћ Међународне организације за миграције Црвеном крсту.

- Имамо неподржавање, а имамо и долазак на локацију да виде како се и шта се дешава, али драго ми је да смо у ових 28 дана успоставили какве такве услове - рекла је Селам Миџић секретар "Црвеног крста" из Бихаћа.

Подсјећамо, према ЕУ регулативи, за мигранте је одговорна она земља чланица кроз чију су границу прво ушли у ЕУ. Бројни мигранти на депонији Вучијак, у ЕУ ушли су преко Грчке и Италије, а у БиХ углавном преко Хрватске и Србије. 

- Не желим остати,. Идем за Европу зато што је ово мала земља и велики је проблем - рекао је Мухамед, мигрант из Пакистана.

Нур из Авганистана се пита зашто БиХ не договори да се отворе границе за избјеглице?

- Политичари узимају новац, а нас остављају на пола пута - додаје Нур.

Бх. делегација је, између осталог, од Европске комисије затражила да институције БиХ управљају новцем који Европска унија шаље за помоћ мигрантима. На састанку је разматран и утрошак 13 милиона евра, намијењених за рјешавање мигрантске кризе.

Нови састанак делегација БиХ и ЕУ заказан је за септембар.