latinica  ћирилица
17/07/2019 |  18:22 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Неприлагођено тржишту рада - Српска покреће реформу високог образовања

Високо образовање Републике Српске тромо је и неприлагођено тржишту рада, закључак је прве тематске сједнице Владе о ситуацији у овој области. Зато Влада и покреће реформу, која ће трајати до 2035. године.

Реформа образовања ће се одвијати у три велике фазе. Прва подразумијева анализу стања и оног што ће бити урађено у кратком року. Прије свега, усвајање новог Закона о високом образовању.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић каже да затим слиједи период консолидације стања, који се односи на крај мандата ове владе до 2020, те дугорчни период трансформације система високог образовања у периоду до 2035. године.

Реформа високог образовања није лак посао, каже премијер Радован Вишковић. Свјесни су, истиче, да ће на том путу наилазити на озбиљне изазове и лобије.

Вишковић је истакао да је Влада одлучна и спремна да се суочи са свим проблемима и изазовима, као и да ће наставити да се бави и рјешава ову проблематику.

Данашњи образовни систем карактерише тромост, нефлексибилност, неприлагођеност глобалним тржишним трендовима и неопходно је почети његову реформу и довести га на ниво развијених европских земаља, један је од закључака Владе.