latinica  ћирилица
17/07/2019 |  18:30 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Грубо мијешање у рад правосуђа

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија, оцијенио је да би формирање Истражне комисије Парламентарне скупштине, која би испитала рад правосуђа у БиХ, било грубо мијешање у рад правосуђа.

Наводећи да чланови Савјета нису обавијештени о закључцима који су донесени на сједници Представничког дома прошлог мјесеца, него да су о њима сазнали из медија, поручио је да ти закључци и тражење оставки нису обавезујући.

Закључци бх. парламента су проблематични и спорни, оцјењује први човјек ВСТС-а. Позив на оставке је класични популизам и ни на који начин не обавезује чланове Савјета, каже Тегелтија који као посебно спорно истиче евентуално формирање истражне комисије. 

- Истражна комисија јесте грубо задирање једне од три власти у рад правосуђа као треће гране власти и ту постоји неподијељено мишљење чланова Савјета поводом ових закључака парламента - рекао је тегелтија.

Уз још једно подсјећање парламентарцимаа на демократску подјелу власти, у којој је судска потпуно независна од законодавне и извршне, што значи да не постоји могућност парламентарног надзора над радом правосуђа, поједини чланови Савјета истичу и да свачији рад подлијеже разматрању и критици, али и кажу: Кршити грубо права и нападати правосуђе на такав начин, то је несхватљиво. 

- Да ли ми као судска власт можемо доносити закључке којима бисмо натјерали законодавну власт да усваја законе. Не можемо. Иако нам се многи закони не допадају. То јасно говори о кредибилитету људи који су изабрани, који могу истовремено бити и министри и посланици - навела је Ружица Јукић потпредсједница ВСТС.

Када је ријеч о законским иницијативама, у Савјету су, кажу, спремни да о свему разговарају, док су поједини чланови истакли да нема партнерског односа између власти.

- Ми заиста желимо да имамо партнерски однос, али за партнерски однос вам увијек требају двије стране - додао је Тегелтија.

Одлуку, којом ће се одредити према спорним парламентарним закључцима, Савјет би требало да донесе на сутрашњем наставку сједнице.