latinica  ћирилица
17/07/2019 |  18:31 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Синдикати ЖРС: Пријава Тужилаштву против бивше управе

У Жељезницама Српске и даље бурно. Синдикати су поднијели кривичну пријаву против бивше управе предузећа за несавјесно пословање и наношење штете.

Синдикати не одустају ни од повећања плата и траже састанак са предсједником Владе.

Судски трошкови, затезне камате и адвокатске услуге беспотребно су извукли новац из Жељезница, јер је бивша управа одбијала да им топли оброк и регрес исплати по закону. Судови су били на страни радника, а лоше одлуке тадашње управе нанијеле су милионску штету . За то, поручују синдикати, треба неко да одговара.

Симо Цвјетковић, Самостални синдикат машиновођа, очекује да Тужилаштво, прије свега, преиспита њихове наводе и доказе и ако има основа да се подигне оптужница против одговорних.

На оптужбе синдиката нико из бивше управе није се оглашавао. Синдикати кажу да је новац који је беспотребно потрошен, могао да буде утрошен за повећање плата. Од тог захтјева не одустају. Подршка стиже из Конфедерације синдиката.

- Други захтјев упућен је премијеру да хитно организује састанак са представницима конфедерације и синдиката Жељезница о стању у овом предузећу - каже Жељко Тепавчевић, предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске.

Стање у Жељезницама се стабилизује, па садашњу управу чуди став синдиката да заоштравају ситуацију, након што су сва потраживања радницима исплаћена. И план пословања се, кажу, испуњава.

В.д. генералног директора ЖРС Зоран Илинчић каже да су приходи за првих пет мјесеци већи за 11 одсто у односу на планиране, те да је то основа за испалуту стимулације радницима за претходни период. Истакао је да су протеклог мјесеца први пут на исти дан измирили све обавезе према радници и држави.

Стимулација која се исплаћује радницима је привремена мјера, док не буде усаглашен колективни уговор. То ће, кажу у управи, донијети трајно рјешење за повећање плата, али су разговори заустављени на захтјев синдиката, док не буде усвојена нова систематизација.