latinica  ћирилица
17/07/2019 |  18:34 ⇒ 24/07/2019 | 11:57 | Аутор: СРНА

СДС: Сједница прилика за рјешавање проблема са Хрватском

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Давор Шешић сматра да је сутрашња посебна сједница Парламента прилика да Српска ријеши све спорне тачке са Хрватском, посебно када је ријеч о граници, те најавује да ће у том смислу клуб ове странке и дјеловати.
Бањалука:Грбић-Шешић - Фото: СРНА
Бањалука:Грбић-ШешићФото: СРНА

- Сматрамо да је Пељешки мост, који је веома значајан за Хрватску, прилика да ми изнесемо шта тражимо заузврат ако је већ потребно да омогућимо изградњу тог моста - рекао је Шешић, одговарајући на питање како ће посланици СДС-а гласати на сутрашњој посебној сједници Скупштине при изјашњавању о потврђивању изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац.

Осврћући се на проблем пиралена у бањалучкој Пословној зони Инцел, Шешић је на конференцији за новинаре напоменуо да су истраживања у вези са постојањем ове опасне хемикалије у БиХ вршена послије рата и да је у четири насеља утврђено његово присуство - Бањалуци, Сарајеву, Бихаћу и Јелаху, те да је највећи град Српске био убједљиво први по концентрацији у земљишту.

Он тврди да "од 2005. године до данас градске власти Бањалуке нису урадиле ништа у вези са овим питањем".

Предсједник Градског одбора СДС-а Бањалука Славко Грбић рекао је да је, захваљујући ангажману министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирку Шаровићу, средствима Владе Шведске путем програма Сида преусмјерено 600.000 долара за хитно рјешавање проблема пиралена у Пословној зони Инцел у Бањалуци.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци напоменуо да је пирален штетна материја, која има велике посљедице по здравље грађана.

- Стога и ова хемикалија за коју имамо основане сумње да је једним дијелом исцурила у земљиште, да је отишла у ваздух и дошла у контакт са водом, прави озбиљну пријетњу по здравље грађана Бањалуке - рекао је Грбић.