latinica  ћирилица
17/07/2019 |  19:38 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Проширење ЕУ на западни Балкан - питање уједињења континента

Шеф дипломатије ЕУ Федерика Могерини изјавила је да је проширење ЕУ на западни Балкан питање помирења и уједињења европског континента.

Она је, говорећи о примјени Глобалне ЕУ стратегије пред Европским парламентом, оцијенила да је приближавање земља западног Балкана инвестиција у европску безбједност, стабилност и просперитет.

- За мене сама ријеч `проширење` није одговарајућа. Земље западног Балкана су све сусједне земље чланицама. Ради се и о помирењу унутар региона - нагласила је Могеринијева.

Она је рекла да вјерује да је вријеме и за отварање приступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом и да се нада да ће Савјет убрзо донијети такву одлуку.

- Мислим да је то инвестиција у нашу безбједност, стабилност и просперитет -поручила је Могеринијева, преноси РТС.

У докумету објављеном поводом три године рада на Глобалној ЕУ стратегији наведено је да је ЕУ направила значајан напредак у претварању визије Стратегије у конкретна дјела, при чему се, између осталог, издваја и "потврда ЕУ перспективе за западни Балкан".

- Западни Балкан је направио неповратан напредак на ЕУ путу. То укључује Преспански споразум Атине и Скопља, правосудну реформу у Албанији која је без преседана, отварање и затварање приступних поглавља Црне Горе и Србије, Споразум о стабилизацији и придруживању са Косовом, захтјев за кандидатуру БиХ. Опипљиви споразуми постигнути су у у оквиру дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ - оцијењено је у документу.