latinica  ћирилица
17/07/2019 |  19:39 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Брамерц: Ситуација у бившој Југославији погоршана због негирања злочина

Главни тужилац међународног суда у Хагу Серж Брамерц упозорио је данас, пред Савјетом безбједности УН, да се у бившој Југославији "ситуација драматично погоршала" због негирања ратних злочина и слављења њихових починилаца.
Серж Брамерц (фото:  N1) -
Серж Брамерц (фото: N1)

Брамерц је, подносећи редован извјештај рекао да "негирање /злочина/ и глорификација /починилаца/ спречавају помирење" народа у бившој Југославији.

- Међународна заједница је изневјерила жртве у Руанди и бившој Југославији, оставши по страни када су били чињени злочини. Не смијемо их поново изневјерити сада тиме што нећемо дићи глас против негирања и глорификације - истакао је Брамерц.

Према званичном "Твитер" налогу суда у Хагу, Брамерц је нагласио да је пресуда којом је суд у Хагу осудио првог предсједника Републике Српске Радована Караџића на доживотни затвор "снажан показатељ о томе да, када међународна заједница остане одлучна, правда може и хоће превладати".

Брамерц је истовремено поручио да се у бившој Југославији "морају процесуирати још хиљаде предмета повезаних са ратним злочинима".

- Регионална сарадња мора бити појачана. Тужилаштво Механизма ће помоћи процес просљеђивања предмета, који се тичу званичника средњег ранга, из земаља у којима су злочини почињени у земље у којима сада живе осумњичени - рекао је Брамерц.

Предсједник Механизма за међународне кривичне судове у Хагу Кармел Ађиус обавијестио је Савјет безбједности да "глатко напредују" жалбени поступак у процесу против некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића и поновљено суђење бившим челницима Државне безбједности Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу.

Он је рекао да очекује да ће оба процеса бити окончана, како се очекује, до краја 2020. године.

Ађиус је указао на неопходност да међународна заједница "стане чврсто у одбрану правосудних процеса и пресуда, а против негирања злочина и ревизионизма у бившој Југославији".