latinica  ћирилица
17/07/2019 |  19:43 ⇒ 18/07/2019 | 08:40 | Аутор: РТРС

Видовић: Видљиви ефекти борбе против сиве економије (ВИДЕО)

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у нашем Дневнику плус да се Влада Српска већ дуже година активно бави сузбијањем сиве економије и да је Закон о фискалним касама неколико пута мијењан и прилагођаван актуелном тренутку, те да је у томе постигнут видљив напредак.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

- Не кажем да више нема сиве економије против које се, наравно, морамо борити, али заиста су видљиви резултати. Сама чињеница да је у прошлој години приказана добит од привредних субјекта у Републици Српској износила више од двије милијарде КМ, говори о томе да већи дио прихода иде у легалне токове - рекла је она.

Видовићева је подсјетила да је новина Закона о фискалним касама то да се за неиздавање фискалног рачуна прво изриче новчана казна, а уколико се она не плати, слиједи затварање.

- Сматрам да ће и то допринијети смањењу сиве економије која је нама резерва за смањење оптерећење рада. Послодавци, а и ми у Влади, увидјели смо да је оптерећење рада велико и да га можемо смањити само ако проширимо пореску основицу, дакле, ако у редовно плаћање пореза и доприноса уведемо оне који сада нелегално раде - истакла је она.

Видовићева је рекла да ће се позитивни ефекти измјена овог закона односити на сузбијање сиве економије, осигурање више средстава у буџету, те постављање привредних субјектата у равноправан положај, јер нису у истом положају они који плаћају порез и они који то не чине и који су, захваљујући томе, у прилици да понуде ниже цијене.

- Тиме ће доћи до повећања плата и људи ће радити растерећеније - сматра она.

Видовићева је нагласила да су приходи Српске у сталном порасту, те да су за три одсто већи у односу на прошлу годину. Навела је да највећи раст биљеже приходи од игара на срећу, те да је то посљедица усвајања Закона о играма на срећу.

- То је јако добар закон. Нису тачни медијски наводи да ће због овог закона људи остати без посла и да ће се одјавити приређивачи игара. Ми имамо повећан број приређивача од када смо донијели Закон и сви који су озбиљно радили очекивали су да се уреди ова област. Нико неће остати без посла и неће бити затворен, изузев оних који раде илегално - истакла је она.

Видовићева је рекла да се у наредној години очекује двоструко већи раст прихода од игра на срећу, у односу на ову годину, те да ће та средства бити искориштена првенствено за инвестиције, а затим и за повећање пензија и плата те борачких примања.

Када је ријеч о наградној игри "Десет рачуна изброји и стан освоји", Видовићева је рекла да је циљ ове игре укључивање грађана у борбу против сиве економије.

- Најефикаснији метод за сузбијање сиве економије је да се укључи становништво и то је управо циљ ове наградне игре. Морамо постати свјесни да плаћање обавеза, пореза и доприноса подиже стандард свих грађана и управо због тога смо организовали ову наградну игру - рекла је Видовићева.

Дневник плус можете погледати и овдје.