latinica  ћирилица
17/07/2019 |  19:59 ⇒ 18/07/2019 | 07:38 | Аутор: СРНА

Москва забринута због здравстваног стања генерала Младића

Москва је забринута због здравственог стања српског генерала Ратка Младића јер нема потврде из незавнисних извора да добија адекватну медицинску помоћ у хашком притвору, изјавио је данас у Њујорку замјеник сталног представника Русије у УН Генадиј Кузмин.
Ратко Младић (Фото: screenshot) -
Ратко Младић (Фото: screenshot)

- Док се таква ситуација не промијени, Русија неће моћи да уплаћује новац у буџет за рад Механизма - поручио је Кузмин на сједници Савјета безбједности УН посвећеној раду Механизма за међународне кривичне трибунале, насљедника Хашког трибунала.

Говорећи о пресудама Хашког трибунала, Кузмин је оцијенио срамотним пресуде хрватском генералу Анту Готовини, ратном команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и бившем комаданту терористичке ОВК Рамушу Харадинају срамотне, а да је Механизам наставио са таквом праксом, преносе "Вечерње новости".

- Поновљено суђење и још оштрија казна за /првог предсједника Републике Српске/ Радована Карађића то илуструју. Тако је и у случају генерала Ратка Младића. Такве пресуде увијек прати агресивна медијска пропаганда и притисак на судије. Притиском у вези са случајем непоштовања суда - оптужбе против чланова Српске радикалне странке Вјерице Радете и Петра Јојића, Механизам покушава да продужи своје постојање - рекао је он.

Кузмин је указао да је Хашки трибунал одбио је да спроведе истрагу злочина НАТО на СР Југославију, те умјесто тога створио мит да је искључиво Београд крив за ратове на Балкану деведесетих година прошлог вијека.

"- Хашки Трибунал је окривио Србе, а све остале заштитио од кривице - рекао је Кузмин.

Он је поручио да је НАТО офанзива на СРЈ значајна за Москву јер су на мети највише били цивили и цивилна структура, резиденцијалне области Београда, а у нападима су однесени животи цивила, па и дјеце.