latinica  ћирилица
17/07/2019 |  20:52 ⇒ 23:17 | Аутор: РТС

Пленковић смијенио троје министара

Влада у Загребу је реконструисана. Троје министара је смијењено, а на њихова мјеста именовани нови људи. Освјежења су била нужна, поручује хрватска премијер Андреј Пленковић.
Влада Хрватске - Фото: Wikipedia
Влада ХрватскеФото: Wikipedia

Пленковић је смијенио министарку регионалног развоја и фондова ЕУ Габријелу Жалац, министра пољопривреде Томислава Толушића и министарку демографије Наду Мурганић.

На мјесто Габријеле Жалац постављен је министар рада Марко Павић. Јосип Аладровић, шеф ХЗМО-а, замијениће Марка Павића.

Наду Мурганић ће замијенити посланик ХДЗ-ова у Сабору Весна Бедековић.

Томислава Толушића би требало да замијени Марија Вучковић.

Марио Баножић биће предложен за новог министра државне имовине умјесто Горана Марића, који је морао да поднесе оставку због афере са поклањањем некретнина.

Министарку спољних и европских послова, која одлази на мјесто генералне секретарке Савјета Европе, замијениће конзул у Њемачкој Горан Грлић Радман.

Потпредсједници владе су министри финансија и унутрашњих послова Здравко Марић и Давор Божиновић.

Пленковић се након састанка са коалиционим партнерима обратио новинарима рекавши да су "освјежења била нужна". 

- Као мандатар и онај који одлучује, процијенили смо да у овим политичким околностима, једној оптерећујућој слици за владу, ова освјежења су била нужна. Процијенио сам, заједно с водством ХДЗ-а, да је потребан један битан заокрет. У фокус јавности и медија желим да дођу сва она позитивна постигнућа, а да све оно што радимо као влада дође у фокус неоптерећено с оним што нам је одузимало позорност - рекао је Пленковић.