latinica  ћирилица
17/07/2019 |  23:26 | Аутор: sputniknews.com

Зеленски открио начин за побољшање односа са Русијом

Украјински предсједник Владимир Зеленски сматра да повратак у домовину украјинских морнара ухапшених у Русији може бити корак ка поновном успостављању нормалног дијалога.
Владимир Зеленски (фото: Sputnik / Stringer) -
Владимир Зеленски (фото: Sputnik / Stringer)

Према његовим ријечима, током телефонског разговора са руским предсједником Владимиром Путином, он је саопштио да подржава размјену заробљеника са устаницима Донбаса по формули - "сви за све". При томе је истакао да би прво желио да врати у Украјину грађане земље који су ухапшени у Русији.

- Почнимо са морнарима. Чини ми се да је то нормалан корак за повратак дијалога - и реалан корак за заустављање рата - рекао је Зеленски на снимку објављеном на његовом каналу на Јутјубу.

Украјински предсједник је напоменуо и да је формат размјене према формули "сви за све" закомпликован чињеницом да се спискови двије страна не подударају.

- Списак наших "свих" који се налазе на привремено окупираним територијама не подудара се са списком оних који контролишу те територије - објаснио је Зеленски.

Зеленски је на инаугурацији изјавио да је спреман за дијалог за рјешавање сукоба у Донбасу, а први корак ка његовом почетку био би повратак заробљеника.

Портпарол руског предсједника Дмитриј Песков изразио је наду да ће се дискусија у вези са размјеном осуђеника са Украјином наставити, али да су раније постојали одређени проблеми са квалификацијама ових лица.