latinica  ћирилица
18/07/2019 |  08:12 ⇒ 08:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Макрон, у ствари, има план за Косово?

Француски предсједник планира да именује специјалног изасланика за Западни Балкан који ће имати активну улогу у рјешавању косовског проблема, пише Блиц.
Емануел Макрон - Фото: RT
Емануел МакронФото: RT

Према незваничним сазнањима тог листа, Емануел Макрон је током дводневне посјете Београду о томе обавијестио и предсједника Србије Александра Вучића.

Француски предсједник има намјеру да се активније ангажује у овом региону, каже извор Блица и објашњава:

- Француска жели да преузме кључну улогу у рјешавању проблема између Београда и Приштине. Пошто због бројних обавеза сам не може на дневном нивоу да се бави расплитањем косовског чвора, има намјеру да у наредном периоду нађе човјека од повјерења кој ће бити задужен за тај дио Европе. Биће то француски изасланик за Западни Балкан. Макрон ће захваљујући тој новој фигури практично учврстити свој утицај у овом региону.

С друге стране, и из САД је до сада у више наврата долазило мишљење да би и званични Вашингтон морао да се директније укључи у распетљавање косовског чвора. Посљедњи је то мишљење изнио генерал-потпуковник Френклин Бен Хоџис. Ипак, званичници САД кажу да дијалог Београда и Приштине води ЕУ и да они то поштују.