latinica  ћирилица
18/07/2019 |  09:58 | Аутор: СРНА

Све чешћа присвајања Истре и Далмације

Италијани све чешће присвајаји Истру и Далмацију - један од младића који су поставили италијанску заставу на Трсату јавно се представио и поручио да је Ријека дио Италије.
Лоренцо Ђорђи (Фото: Facebook @ Lorenzo Giorgi) -
Лоренцо Ђорђи (Фото: Facebook @ Lorenzo Giorgi)

Три младића су прошлог мјесеца поставили италијанску заставу и објавили на Јутјубу видео на којем се не виде најбоље њихова лица, а сада је један од њих на "Фејсбуку" објавио јасну фотографију.

- Ја сам Роберто ди Биасо и преузимам одговорност за оно што се догодило - пише младић из Локоротонда из регије Бари, који у обраћању спомиње и велику Италију и "италијанску Ријеку".

Он тврди да то "није био непријатељски чин према Хрватима, већ знатижељан и авантуристички потез, који ће остати упамћен и за сто година", преноси ријечки "Нови лист".

- Као Италијан осјећам италијанску Ријеку, то је дио породице који је отет од нас. Више нећемо сагињати главу пред историјским неправдама - пише Ди Биасо.

Инцидент са италијанском заставом изазвао је осуду у Ријеци. Градоначелник Војко Оберснел назвао је то кукавичким потезом и позвао на "заустављање опасних идеја и полусвијета који би својатао туђе територије".

Недавно је и градски вијећник у Трсту Лоренцо Ђорђи навео да су Истра, Кварнер и Далмација до Сплита - италијанска подручја.

Он је на својој Фејсбук страници објавио фотографију, односно пренио објаву са службене странице Италијанског покрета иредентиста, на којој се види "силуета Италије" на италијанској застави, с тим да се границе те илустрације протежу све до Боке которске у Црној Гори.

Ђорђи је поручио да је то Италија и да се "ништа не може сматрати готовим док се не заврши правдом".

Све је почело прије некилико мјесеци када је предсједник Европског парламента Антонио Тајани на комеморацији Дана сјећања на жртве фојби у Базовици, одржао у коме је "припојио" Истру и Далмацију Италији.

- Живио Трст, живјела италијанска Истра, живјела италијанска Далмација, живјели есули, живјеле вриједности наше домовине - рекао је Тајани.

Он је био један од оснивача странке Форца Италија /Напријед Италија/, с којом је Силвио Берлускони четири пута освојио премијерски мандат.