latinica  ћирилица
18/07/2019 |  10:03 ⇒ 13:08 | Аутор: dnevni avaz

Прочитајте одговоре ВСТС-а Парламентарној скупштини БиХ

ВСТС је данас усвојио четири закључка.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

Први закључак је да закључак Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ којим се тражи од свих чланова ВСТС-а да поднесу оставке ни на који начин не обавезује чланове ВСТС-а

Такође, у закључцима је речено да чланови ВСТС-а, судије и тужиоци у БиХ неће ни на који начин учествовати у раду ове истражне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

У закључцима је наведено да оснивање истражне комисије грубо мијешање и недопуштен притисак законодавне власти на рад правосуђа те као такав нарушава демократски уставни систем тродиобне подјеле власт.

ВСТС има искључиву надлежност над радом правосудног система и не постоји ниједна одлука да Парламент врши надзор над радом правосуђа.

- Шта треба, да нас позивају да дајемо неке исказе? Је ли то треба да радимо? Да позивају судије, тужиоце да иду и дају исказе? То би био преседан који би уништио правосуђе - рекао је Тегелтија.

- Правосуђе је трећи стуб власти и оваквим начином они се нама изругују. Парламент не може да има надзор над правосуђем. То нема нигдје на свијету. То је свима јасно - рекла је је потпредсједница ВСТВ Ружица Јукић.

Моника Мијић је истакла да је ВСТС има јасну уставну позицију.

- О чему ми овдје причамо? Сви знају која је подјела власти и како да расправљамо о томе да законодавна власт врши надзор на правосуђем. Закон који већ постоји се односи на финансијска пословања ВСТС-а. Овдје се покушава директна контрола над радом правосуђа. Подржавам ове наше закључке - рекла је Мијић.

Након гласања, закључци су и усвојени и биће прослијеђени Парламентарној скупштини БиХ.