latinica  ћирилица
18/07/2019 |  10:56 ⇒ 11:03 | Аутор: СРНА

У Пули велико интересовање за филм "Дневник Диане Будисављевић"

На Пулском фестивалу вечерас ће бити приказан филм "Дневник Диане Будисављевић" о жени која је спасила из усташких логора више хиљада српске дјеце.
Филмски фестивал у Пули (Фото: Matija Sculac) -
Филмски фестивал у Пули (Фото: Matija Sculac)

Аутор филма Дана Будисављевић, снимила је документарно-играни филм, у коме Диану игра хрватска глумица Алма Прица.

Мада је "Генерал" Антуна Врдољака о хрватском генералу и хашком оптуженику Анти Готовини требао бити најишчекиваније остварење на овогодишњем фестивалу, управо је филм о Диани Будисављевић изазвао највеће интересовање.

Аутор филма наводи да су архивски снимци у филму они из Југословенске кинотеке и сви потичу из тзв. "усташких сликописа".

- Значајно је да сам на тим снимцима препознала Диану и онда сам знала да је то тачно тај дан и тај тренутак. Јер, Диана и сама у дневнику пише да је тог дана у Градишки била филмска екипа која је радила /усташки/ пропагандни филм - објашњава Дана Будисављевић за "Јутарњи лист".

Касније су ти снимци из логора, уз разне друге из болница и дјечијих домова, били склопљени у пропагандни филм о Црвеном крсту, који, заједно с усташама, "спасава" дјецу "побуњеника".

Према исташкој пропаганди, да би спасили главу, ти "побуњеници" /Срби са Козаре и из Поткозарја/ остављају своју дјецу.

- То је била реторика по узору на њемачку Гебелсову пропаганду. Нису ту усташе биле оригиналне. И нацисти су снимали филмове о `лијепом животу` у јеврејским гетима - наводи Дана Будисављевић.

Она истиче да су је највише фасцинирали Дианина дисциплина и упорност.

У поднаслову назива филма стоји: "Најбољи људи у најгорим временима", наводи аутор овог остварења.

- Знала сам да не желим само играни филм и да не долази у обзир да снимам страшне сцене патње дјеце у логору. То не бих могла радити. Вјеровала сам да ће атмосферу логора најбоље дочарати преживјели, данас људи поодмакле доби који се врло добро сјећају тих дана - наводи режисер Дана Будисављевић.