X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
18/07/2019 |  12:08 ⇒ 13:20 | Извор: ТАНЈУГ

Проглашена хитна међународна здравствена ситуација; Откривено ко је ширио болест (ФОТО/ВИДЕО)

Свјетска здравствена организација (СЗО) прогласила је смртоносну епидемију еболе у Конгу хитном међународном здравственом ситуацијом.
Конго (фото:Tanjug/AP/Jerome Delay -
Конго (фото:Tanjug/AP/Jerome Delay

Ситуација је постала више него алармантна оног тренутка када се вирус ове седмице проширио на град Гому од два милиона људи. Тај град се иначе налази на граници с Угандом, а према тврдњи конгоанских званичника еболу је у град донио свештеник који је користио неколико лажних имена.

- Пастор који који је донеи еболу у Гому користио је неколико лажних имена како би сакрио идентитет док је путовао према граду - рекли су неименовани званичници Конга, преноси АП.

Наводи се да је СЗО, која је епидемију прогласила јуче, дан прије тога објавила да је тај мушкарац преминуо и да здравствени радници настоје да што прије пронађу десетине људи са којима је био у контакту, укључујући и оне који су били са њим у аутобусу.

Министар здравства Конга Оли Лунга успротивио се карактеризовању епидемије хитном здравственом ситуацијом.

- Ми прихватамо одлуку стручног комитета, али се надамо да та одлука није донијета под притиском одређених група које желе да на овај начин прикупе средства за одређене хуманитарне актере - рекао је Илунга.

Ово је пета објава међународне здравствене кризе у свјетској историји. Претходне су проглашене за разарајућу епидемију еболе у западној Африци која је трајала од 2014. до 2016. године и однијела више од 11.000 живота, као и за вирус зике у Америкама, пандемију свињског грипа и дјечије парализе.

Представница СЗО за Конго Лора Милер изразила је наду, у изјави достављеној Танјугу, да ће после најновије објаве СЗО услиједити хитне акције, праћене додатним средствима међународних донора.

Конго (фото:Tanjug/AP/Jerome Delay

- Свакога дана, жене, мушкарци и деца умиру од вируса еболе и лако је зборавити да су растуће бројке случајва уствари људи. Сада, са првим случајем у Гоми (источни Конго), од круцијалног је значаја да локалне заједнице укључимо у сваки корак одговора (на епидемију), изграђујући тако повјерење и сарадњу, и гледајући на њих као на истинске партнере. Не можемо ово да урадимо сами - рекла је Милер.

Стручни одбор СЗО је одбио у три наврата да саветује агенцију Уједињених нација за здравство да сачини декларацију за ову епидемију, за коју су други стручњаци тврдили да је одавно испунила услове за проглашење.

Више од 1.600 људи умрло је од августа у другој најсмртоноснијој епидемији еболе у историји, која се одвија у региону описаном као ратна зона, преноси АП.

Ове недјеље потврђен је први случај еболе у Гоми, главној регионалној раскрсници у сјевероисточном Конгу с међународним аеродромом на граници са Руандом. Здравствени стручњаци страхују од овог сценарија већ месецима.

Декларација о глобалној здравственој кризи често доноси већу међународну пажњу и помоћ, али и забринутост да би "нервозне" владе могле претјерано реаговати затварањем граница.

И док ризик од регионалног ширења остаје висок, ризик изван регије је низак, изјавио је шеф СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус након објаве у Женеви.