latinica  ћирилица
18/07/2019 |  13:06 ⇒ 19:48 | Аутор: СРНА

Влада Српске одобрила изградњу новог блока и санацију објеката Болнице Зворник

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да је Влада Српске донијела закључак којим је одобрена изградња и опремање новог блока, те рекоснтрукција, адаптација и опремање постојећег објекта Болнице Зворник.
Влада - прес - Фото: РТРС
Влада - пресФото: РТРС

- Процијењена вриједност ових радова је око 26 милиона КМ. На основу споразума са Владом Србије већ постоје донаторска средства у износу од 1,51 милиона КМ за овај пројекат. Овим ћемо наставити да употпуњавамо квалитет болничког смјештаја у Српској - рекао је Шеранић на конференцији за новинаре након сједнице Владе.

Према његовим ријечима, у плану је и реконструкција Дома за лица са инвалидитетом у Вишеграду, Психијатријске клинике Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци која ће бити премјештена на Паприковац, Психијатријске болнице Соколац и Завода за лијечење, рехабилитацију и социјалну заштиту хроничних душевних болесника "Јакеш" Модрича.

- Пројекат радимо са УНДП-ом и Банком Савјета Европе. Ако све буде ишло планираним током очекујем да на прољеће или љето сљедеће године можемо почети са реконструкцијом. То ће дугорочно ријешити проблем квалитета смјештаја у овим установама - рекао је Шеранић.

Он је истакао да је Влада разматрала извјештаје о раду и правце унапређења рада више установа из области здравствене и социјалне заштите.

- Влада је опредијељена да буде оспособљена токсиколошка лабораторија у Заводу за судску медицину Републике Српске. Говорили смо и о успостављању нових метода у трансфузијској медицини, односно испуњавању предуслова за развој трансплатације - каже Шеранић.

Он је подсјетио да је Влада на прошлој сједници одобрила средства и за грађевинске радове у Болници "Др Младен Стојановић" Приједор, Специјалној болници "Мљечаница" и Болници Градишка, који ће бити обављени паралелно са пројектом енергетске ефикасности у тим установама.

- За Болницу Градишка је одобрено 500.000 КМ, а план је да буде ојачан темељ објекта, дограђен још један спрат и побољшан операциони блок. Специјална болница `Мљечаница` је прошле године добила 300.000 КМ за реконструкцију објеката, а сада је одобрено 150.000 КМ како би био завршен кров. Болници `Др Младен Стојановић` Приједор је одобрено 250.000 КМ за санацију психијатријског одјељења које је изгорјело 2017. године - прецизирао је Шеранић.

Директор Болнице Зворник Иван Поповић рекао је да ће бити расписан међународни тендер чим добију закључак Владе.

- Јавни позив ће бити отворен 45 дана, рок за жалбе је 15 дана и надам се да би крајем октобра могла почети изградња новог блока Болнице Зворник - каже Поповић.

Он је истакао да Болница Зворник пружа секундарну здравствену заштиту становницима регије Бирач којој припада седам општина и шест домова здравља.

- Ово је највећи пројекат у регији Бирач. Медицинска опрема није занављана дуже од десет година, а три ламеле постојећег објекта старе су 50, 60 и 70 година. Ово је велики дан за становнике регије Бирач - нагласио је Поповић.

Директор Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју "Будућност" из Дервенте Владан Поповић рекао је да је Влада усвојила програм рада ове установе за 2019. годину.

- Планирамо да реформишемо и осавременимо установу и уважимо савремене тенденције у области социјалне заштите. Циљ нам је да корисницима пружимо више услуга, а посебно рани третман за слијепу и слабовиду дјецу која до сада није пружана у Српској. Слијепим и слабовидим особама и другим лицима са сметњама у развоју недостаје услуга социјалне рехабилитације и покушаћемо да у сарадњи са ресорним министарством покренемо и те услуге - каже Поповић.

Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је да је на сједници Владе усвојен њихов извјештај о раду за 2018. и план рада за 2019. годину.

- Све наше надлежности које се односе на заштиту јавног здравља становништва биће унапређене ове године са повећаним бројем анализа и проширењем сета анализа које захтијева тржиште, чиме ћемо повећати и приходе. Велика средства улажемо у едукацију кадра и набавку савремене опреме. Један од важнијих послова је обезбјеђивање вакцина и серума и циљ нам је да проширимо сет вакцина које можемо пружити становницима - истакао је Зељковић.