latinica  ћирилица
18/07/2019 |  13:40 | Аутор: СРНА

Част отаџбине: ОХР треба да оде

Из Удружења "Част отаџбине" саопшено је да ОХР са високим представником БиХ треба да оде из БиХ, јер протекционише само бошњачку страну, не признаје српске жртве, води селективну политику и селективну правду.
Удружење Част отаџбине (фото: facebook.com) -
Удружење Част отаџбине (фото: facebook.com)

Из овог удружења истичу да је Сребреница мјесто страдања и Срба, не само Бошњака, и нико нема право да велича бошњачко страдање, а минимизира српско, јер све жртве једнако боле.

- "Час отаџбине" изражава наду да ће новоформирана међународна комисија дати тачне податке шта се десило у и око Сребренице од почетка до краја рата, подсјећајући да цифре говоре да је извршен злочин и над Србима и Бошњацима, при чему биланс злочина над српским живљем на том простору током цијелог трајања грађанског рата у БиХ износи око 3.500 убијених или несталих.

У саопштењу "Части отаџбине" истиче се да је у Сребреници у јулу 1995. извршен злочин, али не геноцид.

- Не може се прогласити геноцид зато што је то било неопходно Алији Изетбеговићу, америчком предсједнику Билу Клинтону и америчком државном секретару Мадлен Олбрајт. Неки злочин може бити дефинисан као геноцид само одлуком Генералне скупштине УН, која је 1946. године усвојила дефиницију геноцида - истиче се у саопштењу.

У том контексту, "Част отаџбине" истиче да "ОХР са високим представником БиХ представља корумпирану канцеларију УН која треба да оде из БиХ".

"Част отаџбине" указује да о незрелости дијела међународне заједнице говори изјава високог представника у БиХ Валентина Инцка да "озбиљно размишља да своје присуство на комеморацијама српским цивилним жртвама у Подрињу подигне на виши ниво када се за то створе услови, то јест када поједини говорници престану негирати да се геноцид десио у Сребреници" и његова најава закона о негирању геноцида у Сребреници.

- За њих су много веће жртве припадници 28. дивизије армије БиХ, страдали у војничком оружаном пробоју из Сребренице и Жепе, од српских жртава /старци, жене, деца/ на којима се иживљавала Орићева банда злочинаца и профитера. Не треба нам њихово присуство и исказивање пијетета српским жртвама, али би требало да схвате да су жртве, ма чије оне биле, изнад сваке политике - поручују из "Части отаџбине".

У саопштењу се наводи да бивши високи представник за БиХ, њемачки политичар Кристијан Шварц Шилинг, када говори о негирању геноцида као кривичном дјелу и помиње опозив предсједника, мисли на предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Из сваке ријечи овог србофоба и параноика избија огромна мржња према свему што је српско, а посебно према господину Додику, који је смогао снаге да се издигне изнад политичке баруштине у БиХ и да свима каже да су оно што стварно јесу - наводи се у саопштењу и истиче да Додик није прихватио даље урушавање Републике Српске.

У саопштењу се додаје да је циљ да Република Српска буде уведена у НАТО пакт, спријечен даљи утицај Руске Федерације и не буде дозвољено Српској самостално вођење спољне политике, као и спречавање повратка на изворни Дејтон и по сваку цјену расписивање референдума о самосталности Републике Српске.

- За реализацију ових циљева њима су потребни `карактерни Срби` попут М. Шаровића, Д. Мектића, Црндака, Босића, а не српске патриоте које би ушле у нови сазив Савјета министара - наводе из "Части отаџбине".

Ово удружење оцијенило је да Шаровића "иритира отежан рад старог сазива Савјета министара због неприсуства ХДЗ-ових министара на сједницама" и поручује да га треба упознати о томе да је Савјет министара у техничком мандату и да су "српски министри" требали дати оставке и тако спријечити даље функционисање "накарадне" државне заједнице БиХ.

- Просто је невјероватно да нови предсједник СДС-а тражи од посланика у Народној скупштини Републике Српске да гласају против виталног интереса Српске који је покренуо предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик - истичу из "Части отаџбине" и констатују да се Република Српска може спасити једино споровођењем референдума о самосталности.