latinica  ћирилица
18/07/2019 |  15:19 ⇒ 16:01 | Аутор: СРНА

Представници кинеске компаније Авик посјетили локалитет Бук Бијела

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић данас је са потенцијалним партнерима из Кине, представницима Кинеске националне аеро-технолошке корпорације за међународни инжењеринг /АВИК/ посјетио локалитет Бук Бијелу на ријеци Дрини у општини Фоча, гдје је планирана градња хидроелектране.
Представници кинеске компаније Авик посјетили локалитет Бук Бијела - Фото: СРНА
Представници кинеске компаније Авик посјетили локалитет Бук БијелаФото: СРНА

Ђокић је, након састанка са представницима кинеске компаније и начелником општине Фоча Радисавом Машићем, новинарима рекао да тек треба да услиједи избор партнера за градњу ХЕ Бук Бијела, те да је АВИК показао велико интересовање за учешће у том пројекту.

- За нас је од великог значаја да је тако велика компанија, која има 500.000 запослених, исказала интерес да буде партнер Републици Српској. Постоје и друге заинтересоване компаније, видјећемо ко ће бити све у завршној фази избора и ко ће дати најквалитетнију понуду - навео је Ђокић.

Он је подсјетио да је концепт изградње хидроелектрана Бук Бијела, Фоча и Паунци у систему "Горња Дрина" промијењен, укључивањем Србије, са којом ће Српска заједно градити ове капиталне објекте.

- Кинези су заинтересовани да обезбиједе финансирање и да буду извођачи, то је модел који су понудили. Они нису заинтересовани, нити ми имамо интерес да улазе у капитал, већ да нам буду партнери у извођењу и финансирању - појаснио је Ђокић.

Он је напоменуо да се на пројекту Бук Бијела радило веома дуго и да је у великој мјери припремљен.

- Основна инфраструктура је припремљена, то су приступни путеви, објекти за смјештај радног особља, вода, електрична енергија, а у близини објеката се налази развијена високонапонска мрежа, која може да преузме енергију која ће се ту производити", рекао је Ђокић.

Он је навео да је ова компанија заинтересована и за градњу три мале хидроелектране на ријеци Бистрици и једне на ријеци Јањини, које би заједно имале инсталисану снагу 45 мегавата, а које би градила Електропривреда Српске.

Начелник општине Фоча Радисав Машић истакао је да је ова локална заједница заинтересована за што скорији почетак градње хидроелектрана на Дрини што би био снажан развојни искорак.

- Ево, сада смо већ ближе неколико корака тој активности и надамо се да ћемо то завршити у неким оптималним роковима. Нама је важно да компанија која буде радила `Бук Бијелу` запосли одговарајући број радника са подручја наше локалне заједнице. У данашњим разговорима будући извођачи, за које се надам да ће бити изабрани, изразили су спремност да ангажују максималан број људи из наше општине - рекао је Машић.