latinica  ћирилица
18/07/2019 |  18:24 ⇒ 20:47 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Усвојен ребаланс буџета

Делегати Дома народа Парламента Федерације БиХ су на данашњој сједници у Сарајеву по хитном поступку усвојили ребаланс овогодишњег буџета ФБиХ од 2.701.845.731 КМ, који је за 48 милиона КМ, односно два одсто, већи у односу на планирани буџетски износ.

Приликом електронског гласања, за је гласало 28 делегата, девет је било против, а три уздржана.

На захтјев Клуба Бошњака приступљено је и појединачном изјашњавању током којег је за био 31 делегат, осам је гласало против, док је шест било уздржано.

Разлог доношења ребаланса буџета је примјена закона о демобилисаним борцима и члановима њихових породица за шта је током ове године потребно обезбиједити укупно 25 милиона КМ, која овогодишњим буџетом ФБиХ нису била планирана.

Ребалансом ће бити алоцирана средства из тзв. клириншког дуга у износу од 107 милиона КМ, која су остала неутрошена у буџету ФБиХ за 2018. годину, а из којих ће бити финансирани пројекти изградње брзе цесте Лашва-Невић поље, изградња Јужне обилазнице Мостара и друго.

Предвиђена су и додатна средства од два милиона КМ за наставак изградње аеродрома у Бихаћу, која су остала неутрошена у буџету ФБиХ за 2018. годину.