X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
18/07/2019 |  19:00 ⇒ 19/07/2019 | 08:39 | Извор: СРНА

Додик: Сваком новом брачном пару кредит од 30.000 КМ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да би у договору са предсједником Републике и Владом Српске у септембру требало да буде понуђен цјеловит план за стимулисање младих да остану и раде у Српској.

- Једна од мјера биће да се сваком новом брачном пару додијели кредит од 30.000 КМ и да им се отпише трећина када се им роди прво заједничко дијете, ако добију двоје дјеце отписаће им се двије трећине, а ако се у тој породици роди троје дјеце да се кредит у цијелости отпише - рекао је Додик.

Он је на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске на којој ће се посланици изјаснити о потврђивању изјаве предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац, навео да ће се стимулисати и изградња вртића.

Додик је, реплицирајући током расправе, рекао да је званичан став ПДП-а да ће подржати његову изјаву, те да му посланик ПДП-а Јелена Тривић не може говорити о принципијелности, јер је и сама раније тврдила да неће прихватити мадат, а сада сједи у Народној скупштини.

- Иза онога што ја радим је значајан број капиталних објеката. Одбранио сам суверенитет Републике Српске на многим политичким и економским питањима - нагласио је Додик.

Он је навео да највећим успјехом сматра то што је зауставио да Република Српска буде деградирана са становишта овлаштења.

- Опозиција у Српској на нивоу БиХ од 2014. године формирала је власт са политичким Сарајевом и наштетила субјективитету Српске. Та структура је у Савјету министара и на другим мјестима у заједничким институцијама извршила историјску и националну и републичку издају. Али овај народ се не може преварити, што говори и број гласова на изборима датих тим структурама - рекао је Додик.

Он је навео да је кључно урадити реформу образовања, које је сада непридуктивно, стерилно и не даје квалитет.

- Без те реформе, ово друштво се неће кретати напријед - додао је Додик.

Додик је напоменуо да је за вријеме свог мандата и сарадње са коалиционим партнерима враћен дигнитет Српској и спријечена њена деградација.

- Српску смо уозбиљили, сачували њен институционални капацитет и сада је незаобилазан фактор. Није више упитна, већ је уједињена - истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Буџет Републике Српске данас је стабилан, а урађено је много на повећању плата и пензија.

Посланик ПДП-а Јелена Тривић рекла је да је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик прегласан "по питању виталног интереса Хрвата" и понаша се као "хрватски, а не српски члан".

Она је оцијенила да је у овом случају ријеч о "трговини и личним Додиковим интересима".