latinica  ћирилица
18/07/2019 |  19:04 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Након захтјева биће одобрена набавка лијека за обољелог дјечака

Родитељи дјечака обољелог од лекуемије, прије два дана посредством друштвених мрежа, замолили су за помоћ за лијечење њиховог сина. Неопходан им је лијек пуринетол, којег нема у Српској, а у највећој здравственој установи у Републици Српској послали су их у апотеку по терапију. Једна кутија овог лијека у земљама региона кошта од 180 до 300 КМ.

Новац за његову набавку породица обољелог дјечака нема. У ресорном министарству истичу, да ће лијек бити набављен.

Након што су је у Универзитетском клиничком центру упутили да лијек за лијечење њеног сина набави у апотеци, Божана Курија преко фејсбука упутила је апел људима добре воље да јој помогну.

За првих мјесец дана терапије успјела је, каже, да се снађе. Ако буде требало даље наставити лијечење, ни сама не зна како ће обезбиједити сину лијек.

- Један човјек се обратио, дијете му је боловало од леукемије, поклонио ми је кутију, и још један који је боловао и излијечио се, дао ми је двије кутије, и још један из Словеније је купио па ће ми сутра послати, тако да имам довољно залиха за мјесец дана - каже Божана Курија, мајка обољелог дјечака.

Божана каже да је њен син добро реаговао на лијек и да се његово стање побољшало откако је почео да узима терапију.

- Терапију је прихватио, нема промјена, могло је бити свакаквих компликација али је све протекло како треба - истиче Курија.

Ресорни министар упознат је о проблему ове породице. Најавио је експресно реаговање и лијек ће, каже, бити набављен.

- Ријеч је о лијеку који није регистрован и који се увози интервентним увозом, гдје се здравствена установа обраћа Министарству за увоз таквог лијека. Ми експресно одобравамо набавку. Потребно је поднијети захтјев - појашњава Ален Шеранић, министар здравља Српске.

А захтијев треба да поднесе Униврзитетски клинички центар Републике Српске.

Када ће бити упућен, данас нису саопштили. Кратко су рекли да ће се поводом овог питања, огласити ускоро.

Мајка обољелог дјечака нада се да ће надлежне институције брзо реаговати јер, како каже, лијека има за само мјесец дана терапије.